Verden

Boris Johnson får fortsette som statsminister

Storbritannias statsminister Boris Johnson får fortsette som statsminister. Mandag stemte de som styrer landet over et forslag om mistillit.

Boris Johnson er Storbritannias statsminister. Under korona-pandemien var han med på å bestemme hvilke regler de skulle følge. De samme reglene klarte han ikke å følge selv.

Derfor var flere politikere skeptisk til å la han fortsette. Og de sendte inn et mistillits-forslag. Det er et forslag om at han skal slutte som statsminister.

Mandag stemte de over forslaget.

148 representanter stemte for at Johnson hadde gjort noe galt. Mens 211 stemte imot. Johnson trengte støtte fra 180 for å bli sittende som partileder og statsminister.

– Jeg kan derfor si at partiet har tillit til Boris Johnson. Det sa Graham Brady da han la fram resultatet mandag kveld.

Erik Mustad sier at selv om han vant, så er det en seier med bismak. Mustad er ekspert på britisk politikk.

– Flere enn forventet stemte mot ham. Johnson er blitt svakere, og partiet er splittet, sier han.

Tidligere statsminister Theresa May overlevde også et forslag om mistillit. Men hun trakk seg seks måneder senere.

Mustad tror også partiet skal slite med å vinne det neste valget.

– Et splittet parti vinner ikke valg, sier han.

Reglene sier at Johnson ikke kan bli utfordres som leder på ett år. Men det har vært sett på om partiet kan komme til å endre denne regelen.

Hele situasjonen med Johnson og bryting av regler har fått navnet partygate.

Johnson har fått en bot for å ha deltatt på én fest da dette var forbudt. Men det skal ha vært flere fester han ikke har fått bor for. Det er det både bilder og vitner som har sagt.

Folk har begynt å miste tilliten til Johnson. Det viser nye målinger. Både han og partiet har mistet mange stemmer. Nærmere 60 prosent av folket mener partiet må finne seg en ny leder.

Det skjedde ikke. Men avstemningen viste at 41 prosent av hans egne folk ikke lenger har tillit til ham. Det fører til at det fortsatt er uro i partiet.

---

Kort om saken

  • Boris Johnson får fortsette som statsminister.
  • Det ble stemt over et mistillitsforslag mandag.
  • 148 representanter stemte for at Johnson har gjort noe galt. Mens 211 stemte imot.

---


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå