Verden

Izabely vokste opp i favelaen

Izabely vokste opp i et fattig område i Rio de Janeiro i Brasil. Snart kan 17-åringen bytte ut livet i favelaen med USA.

Rio de Janeiro er kjent for vakre strender og livlige fester. Turister fra hele verden kommer til den brasilianske byen. De nyter vakker natur, godt vær og luksus. De ser byen fra det som kalles sørsonen.

Den er full av luksus-hoteller og fine restauranter. På nordsiden av byen skjuler det seg en annen virkelighet. Der ligger store slumområder som kalles favelaer. Det er de fattigste områdene i byen.

– De aller fleste her er helt vanlige folk. De behandler hverandre med respekt. Jeg føler meg tryggere her enn jeg gjør der ute, sier Izabely Figueiredo de Albuquerque og smiler.

Hun møter Klar Tale der hun har vokst opp, i favelaen Cantagalo. Den ligger bare minutter unna Rios mest populære strender.

Nesten én av fire mennesker i Rio bor i favelaene. Dit dro de som kom til storbyen, og ikke hadde noe sted å bo. De bygget små hus med det de hadde. Av billige materialer, som betong og murstein.

Izabely er 17 år gammel. Hun viser stolt fram hjemstedet sitt. Det er fullt av små og koselige restauranter og barer. Folk blir fraktet på motorsykler i full fart opp og ned de bratte bakkene. Folk drikker øl og skravler.

Bildet er tatt fra favelaen Cantagalo, med utsikt mot luksusområdet Ipanema. Foto: Felipe Dana / AP / NTB

På toppen av favelaen hennes kan vi se langt utover byen. Vi ser de fineste hotellene i byen, med store badebasseng. Et rom for en natt der kan koste like mye som en måneds leie i Cantagalo.

– Det er slik det er. Enorm ulikhet. Det er veldig urettferdig. Mange har fordommer mot oss som bor i favelaen. Vi burde ikke glemme at vi også er en viktig del av denne byen, sier hun.

Husene i Cantagalo er små og fargerike. Slike bygg ser du overalt langs fjellsidene i Rio.

Favelaene er områder der kriminelle gjenger har tatt kontrollen. Der bor den fattigste delen av befolkningen. Favelaene voktes av folk med store maskingevær og granater. Bryter du reglene der inne, blir du brutalt straffet.

I Cantagalo styrer gjengen Commando Vermelho – Den Røde Banden. Det blir bråk når andre gjenger eller politiet kommer. Skudd og granater fyker på tvers av gatene. De som ikke er innblandet, må holde seg i skjul.

Dessverre er det ikke uvanlig at uskyldige mennesker også blir drept. Izabely kjenner selv folk som har havnet i farlige situasjoner.

– Hvis du er på feil sted når de begynner å skyte, blir det skummelt. Det har heldigvis aldri skjedd med meg. Vi som bor her er vant til slikt. Det er ikke uvanlig for oss, sier hun.

Likevel er ofte er livet i favelaene rolig. Naboer hilser på hverandre i de bratte gatene. Arbeidere går stille til jobb om morgenen, før solen har gått opp. De stopper på veien og kjøper en kaffe for to kroner.

Da hun var liten, fikk moren høre om en frivillig organisasjon som jobber i Cantagalo. EduMais driver skoler i favelaen. De hadde blant annet kurs i engelsk. Slik begynte Izabely å lære et nytt språk da hun var 13 år gammel.

Bilder er av elever på en skole inne i et klasserom. De har hvit og grønn skoleuniform. Foto: Edumais / Privat

– I starten forstod jeg ikke et ord. Det var krevende. Jeg ville gi opp flere ganger. Foreldrene mine har alltid vært der og støttet meg, sier hun.

Hun hadde også to mindre søsken. De måtte hun hjelpe til med å passe på. Likevel var Izabely på hver eneste time hun kunne. Hun endte opp med å lære bort engelsk til andre.

Siden hun var liten, har drømmen hennes vært å reise til USA. Nå kan det endelig skje.

– Jeg kan dra om et par måneder hvis alt går etter planen. Jeg gleder meg utrolig mye, sier hun.

Det er ikke lett å skaffe visum. Men det er ikke første gang Izabely møter utfordringer. Hun er bestemt på at hun skal klare å besøke USA én dag.

Izabely leser lekser.

Men hvor vil hun bo når hun blir voksen?

– Jeg vet ikke hvor jeg ender opp. Det er jo flere muligheter der ute. Det jeg vet, er at Cantagalo alltid vil være en stor del av meg. Jeg kommer ikke til å glemme hvor jeg vokste opp, sier hun.

---

Oppvekst i favelaen

  • Izabely har vokst opp i en favela i Brasil.
  • Hun har lært seg engelsk på skole i favelaen.
  • Hun drømmer om å reise til USA.

---



Siste utgave

På forsiden nå