Verden

Afrikas Horn har den verste tørken på over 40 år

Owliyo Hassan Salaad kommer fra Somalia. Hun har måttet gravlegge fire av barna sine. Tørke og varmt vær har ført til at barn ikke overlever.

Owliyo Hassan Salaad er en 40 år gammel kvinne. Hun kommer fra Somalia. Et land som har store problemer som følge av klima. Det er varmt og det er nesten ingen mulighet for å dyrke noe lenger.

Salaad har måttet gravlegge fire av barna sine dette året. Det har skjedd som følge av tørken. Nå frykter 40-åringen at hun mister enda et barn. På fanget hennes ligger tre år gamle Ali Osman. Han er kraftig underernært og klarer ikke å reise seg.

Moren måtte bære ham 90 kilometer fra en liten landsby til hovedstaden Mogadishu. Det er kun der de har et senter for behandling. På senteret er hun ikke alene. Det er flere mødre som sitter med barna sine.

Somalia, Etiopia og Kenya opplever den verste tørken på over 40 år. De har ikke sett regn på lenge. Mange forsøker å dyrke mat, men ingenting vil gro og husdyrene er dør av tørst og mangel på mat.

Hittil er det registrert 448 døde. Det gjelder kun for Somalia, og folk tror det er mange flere.

– Tusenvis er definitivt døde. Det sier Adam Abdelmoula. Han jobber for FN og er nødhjelps-koordinator.

Salaads barn, som alle var under ti år gamle, døde uten at det ble registrert av de som styrer landet.

Det samme har skjedd med mange barn.

Somalia, Etiopia og Kenya er en del av det som kalles Afrikas horn. Det er ikke uvanlig med tørke der, men det har aldri vært så ille som nå.

Samtidig fører korona-pandemien og Ukraina-krigen til at rike land gir mindre penger til fattige land. Prisene på mat som hvete og matolje blir også høyere.

Millioner av husdyr som tidligere forsynte folk med melk og kjøtt, er døde.

Selv Somalias hovedstad kjenner at sult-katastrofen kommer nærmere. Tusenvis av desperate folk kommer til byen for å forsøke å finne mat. Og folk som jobber med å hjelpe har verken kapasitet eller ressurser til å passe på alle.

Salaad og lille Ali Osmand ble sendt bort fra det første sykehuset de dro til. Men var heldige og ble sendt til et annet senter for behandling. Senteret var stappfullt, alle senger er opptatt og noen må ligge på gulvet.

– Kapasiteten ved senteret er sprengt. Det sier legen Mustaf Yusuf.

Deler av Somalia blir styrt av islamistgruppa al-Shabaab. Det gjør det vanskelig å bringe inn nødhjelp til de stedene.

FN sier at over 200.000 mennesker trues av sult. For bare to måneder siden var det 120.000 færre.

---

Kort om saken

  • Somalia, Etiopia og Kenya opplever den verste tørken på over 40 år.
  • Det gjør at folk verken får dyrket mat selv eller finner drikke.
  • Det fører til at barn dør og folk må flykte fra hjemmene sine.

---

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå