Verden

Stormingen av kongressen var et forsøk på å kuppe makten

Tidligere president Donald Trump visste at han hadde tapt valget. Likevel ba han folk som støtter ham til å forsøke å endre resultatet. Slik startet talen til gransknings-komiteen.

6. januar 2021 stormet folk USAs Kongress. Mange av dem gjorde det for å vise sin støtte til Donald Trump. Han var tidligere president, men for ett år siden tapte han valget. Og Joe Biden ble valgt som USAs nye president.

Mange amerikanere mente at det ble jukset med valget. Det mente også Trump.

Derfor ba han folk som støttet han om å gjøre alt de kan for å forsøke å endre resultatet. Det førte til at folk stormet Kongressen.

USA har en egen gransknings-komite som har sett på saken. De skal finne ut hva som faktisk skjedde.

Bennie Thompson er leder for komiteen. Han mener stormingen var et forsøk på å kuppe makten. Det sa han natt til fredag.

Flere personer som har jobbet med Trump, har også snakket med komiteen. Det ble vist fram flere videoer av de under høringen natt til fredag.

Blant annet ble det vist et klipp av William Barr. Han var Trumps justisminister. Barr sa til Trump at påstandene om at det ble jukset ble valget bare var tull.

– Jeg sa til presidenten at det var pisspreik. Jeg ville ikke være med på det, sa Barr på videoen.

Jason Miller snakket også med komiteen. Han var en av Trumps rådgivere. Miller sa til presidenten at tallene viste at valget var tapt på ærlig vis.

En annen video var av datteren til Trump, Ivanka Trump. Hun var også en av hans rådgivere.

– Jeg respekterer justisminister Barr, så jeg aksepterte det han sa, sa hun på videoen.

Det ble også vist fram video av gruppa Oath Keeper og Proud Boys. På videoen skal de ha planlagt hvordan de skulle storme Kongressen for å støtte Trump. Begge gruppene blir sett på som høyreekstreme.

Flere av dem som var med på å storme, sa til komiteen at de reiste til Washington fordi Trump ba dem om det.

Trump var misfornøyd med visepresident Mike Pence. Trump mente at han ikke forsøkte å si at valget var juks.

Et vitne skal ha sagt at Trump fikk beskjed om at folk hadde stormet Kongressen. Han fikk også vite at de skal ha ropt at Pence burde henges.

Ifølge folk som jobber på Det hvite hus skal Trump ha svart at de kanskje har rett. Og at Pence kanskje «fortjener det».

Flere videoer av selve stormingen ble også vist fram. Mange av de som var på vakt som politi den dagen ba desperat om hjelp. Over 100 politi ble skadd under stormingen. Og mange har slitt med skader etter angrepet.

Caroline Edwards sa hun fikk alvorlige hodeskader da hun ble dyttet og slo hodet. Hun jobber som politi, og var på jobb 6. januar 2021.

– Det var et blodbad. Det var kaos, sa hun.

Høringen blir sendt på amerikansk TV.

---

Kort om saken

  • 6. januar 2021 ble USAs Kongress stormet.
  • Det skjedde etter at Donald Trump tapte valget mot Joe Biden.
  • Trump ba folk om å gjøre alt de kunne for å stoppe valget.

---

Siste utgave

På forsiden nå