Verden

Drept for sannheten om regnskogen

Journalisten Dom Phillips tok med seg urfolks-eksperten Bruno Araújo Pereira inn i Amazonas-jungelen. Turen kostet dem livet.

Sør-Amerika — To menn satte ut i en båt ut på en elv i Amazonas-jungelen i Brasil. Journalisten Dom Phillips og urfolks-eksperten Bruno Araújo Pereira var om bord. For 12 dager siden ble de meldt savnet.

Phillips var fra Storbritannia. Men han bodde i byen Sao Paulo i Brasil med kona si. Brasil hadde vært hjemmet hans i 15 år. Han jobbet mye for avisa The Gurardian. Men han hadde også skrevet artikler for aviser som The New York Times, The Washington Post og Financial Times. Han skrev om både ulovlig gruvevirksomhet og landbruk i Amazonas. Nå holdt han på med en bok om vern av regnskogen.

Dom Phillips og en mann fra urfolksgruppen Yanomami i den brasilianske delstaten Roraima i 2019. Foto: Joao Laet / AP / NTB

Pereira var leid inn som hjelper. Han har tidligere ledet urfolksetaten Funai. Han hadde også jobbet for å avsløre ulovlig fiske i jungelen.

De to ble sist sett var på vei mot Atalaia do Norte. Det var 5. juni. Byen ligger i den nordvestlige delen av Brasil, nær grensa til Peru. De reiste med båt inn i Amazonas-jungelen. Reisen var ikke ufarlig.

I området bor det folk som ikke ønsker oppmerksomhet om det de driver med. Området har vært åsted for voldelige konflikter mellom fiskere, jegere og myndighetene. Journalisten og eksperten hadde også fått trusler på forhånd. Men 57 år gamle Phillips og 41 år gamle Pereira dro likevel.

Onsdag ble det klart at de to endte reisen i jungelen. En lokal fisker drepte den britiske journalisten og urfolkseksperten Pereira. Det skriver medier i Brasil.

En lokal fisker har tilstått drapene på den britiske journalisten Dom Phillips (57) og urfolkseksperten Bruno Araújo Pereira (41) i Amazonas. Her bærer politi poser med levningene som ble funnet onsdag. Foto: Edmar Barros / AP / NTB

Onsdag innrømmet han at hadde skutt de to. Mannen heter Amarildo da Costa de Oliveira. Han ble kalt Pelado. Pelado tok politiet med til stedet der de var gravd ned. Det lå langt inne i jungelen.

Eduardo Alexandre Torres er poltietterforsker. Han sier Pelado tok politiet med til et sted der det ble gjort funn av levninger. Men at levningene ikke er identifisert.

– Vi fant levningene tre kilometer inne i skogen, sa Torres. Politiet holdt en pressekonferanse onsdag.

– Vi hadde ikke hatt noen mulighet til å komme oss dit så fort uten tilståelsen, sa Torres. Han sa også at flere vil bli pågrepet om kort tid.

Letemannskapene fraktet likposer til havna ved Atalaia do Norte onsdag kveld. Bilder viser posene med de døde kroppene. En tjenesteperson sier at det vil utføres obduksjon raskt. Det vil vise endelig om det er de to.


Dermed er det slutt på en omfattende leteaksjon. Brasilianske myndigheter har søkt etter Phillips og Pereira med fly, båt og på land. Det opplyste brasilianske justismyndigheter forrige fredag. Storbritannia var også klare til å hjelpe med letingen.

Brasilianske myndigheter sa først at de hadde håp om å finne de savnede i live. Men de utelukket ikke noen ting. Heller ikke at de kunne ha blitt drept.

Så fant politiet spor av blod på båten til Amarildo da Costa de Oliveira. Han ble pågrepet tirsdag. Vitner skal ha sett «Pelado» følge bak båten til Philips og Pereira da de to var på vei mot Atalaia do Norte.

For få dager siden ble en ryggsekk og en datamaskin funnet under letingen.

Ryggsekken var knyttet til et tre som var delvis nedsunket, forteller en brannmann og viser fram et mobilbilde av funnstedet. Foto: Edmar Barros / AP / NTB

Phillips’ kone heter Alessandra Sampaio. Hun har snakket til mediene underveis i letingen. Onsdag fikk hun vite at de var drept.

Sampaio sa at det «gjør slutt på smerten det er å ikke vite hvor Dom og Bruno er».

– Nå kan vi hente dem hjem og ta farvel med kjærlighet, sier hun i en uttalelse.

– I dag begynner også vår søken etter rettferdighet, sa hun også.

Fortsatt vet ikke politiet hvor båten til Phillips og Pereria er. Men den skal ha blitt skjult av de som drepte dem. Det sier Torres.

– De lempet sekker med jord på båten. Slik begynte å synke, sa han.

Dagen før forsvinningen var Phillips og Pereira med andre urfolk. Da skal de ha blitt truet med våpen av Pelado.

Den siktedes bror ble også pågrepet tirsdag. Han har ikke tilstått å ha vært innblandet i drapene. Men politiet sier at de har beviser mot ham også.

En av de to pågrepne i saken ble tatt med til leteområdet onsdag. De to som er pågrepet, er brødre. Foto: Edmar Barros / AP / NTB

Brasilianske myndigheter sier de har hatt et hovedspor. De peker på et internasjonalt nettverk. Det betaler fattige fiskere for å fiske i Vale do Javari. Dette fisket er ulovlig. Årsaken er at området er forbeholdt urfolk i Brasil.

Det var urfolk som startet innsatsen for å finne de to savnende mennene. Univaja er en organisasjon for Vale do Javaris urfolk. De sier i en uttalelse onsdag at de sørget over tapet av «to partnere».


Andre kilder: CNN og 24newsrecorder.com.