Verden

Byen kan bli Russlands neste mål

Innbyggerne i Slavjansk forbereder seg på at de kan bli neste mål for den russiske angrepshæren.

Folk i byen Slavjansk i Ukraina bygger nødlagre og tilfluktsrom i kjellere. Slavjansk ligger omtrent 80 kilometer øst for Sievjerodonetsk. Der har det rast harde kamper i over en måned. Russland ønsker å ta hele Donetsk fylke. Der er Slavjansk er en av de vestligste byene.

– Vi er klare til å forsvare oss, sier Slavjansk-ordfører Vadym Lyakh.

Kampene i Sievjerodonetsk har vært harde. Nå kontrollerer russerne hele byen. Bortsett fra industriområdet der den kjemiske fabrikken Azot ligger. Det er kommet meldinger om at russerne rykker inn på industriområdet, men disse er ikke bekreftet.

Russerne vil trolig forsøke å angripe Lysytsjansk. Det ligger like over elva Donets ved Sievjerodonets. Det skriver tankesmia Institute for The Study of War. Russerne vil trolig bruke motorveien fra Bakhmut til dette angrepet.

Bakhmut ligger rett sør for Slavjansk og kan også brukes til å angripe fra i retning mot Slavjansk.

Frontlinjen har beveget seg nærmere byen. Nå er de bare 15–20 kilometer unna, sier ordfører Lyakh. Han forteller at på mandag var det mange folk som fylte beholdere med vann.

– Vi håprt nye våpen som hæren vår trenger kommer snart, sier Lyakh.

Kampene påvirker livet til folk i Slavjansk allerede. Byen hadde 130.000 innbyggere før krigen.

– Hovedvannledningene er nede, vi har ikke gass, men vi har iallfall elektrisitet, sier Jurij.

Han er 66 år. Han har fylt vann i en flaske som har plass til femti liter. Jurij skal bruke vannet til å skylle ned i toalettet med. Ordføreren sier at det er kamper i områder med pumpestasjoner som gjør at vannledningene er nede.

Elektrisiteten er ustabil. Bare en tredel av byens butikker er fortsatt åpne. Befolkningen venter på leveranser av nødhjelp. Troen er stor på at ukrainske soldater kan beskytte byen.

Slavjansk har vært åsted for kamper tidligere. Byen ble inntatt av russisk-støttede separatister i 2014. Den ble gjenerobret av Ukraina etter harde kamper.

Byen har blant annet gått i gang med å opprette tilfluktsrom og provisoriske sykehussaler i kjellere. Lyakh gjetter at det er rundt 25.000 innbyggere igjen i byen, noe han sier er for mange. De planlegger evakueringer. Men folk hører ikke alltid på oss, sier han.

I Kramatorsk 15 kilometer lenger sør er bybildet preget av soldater, men stemningen er foreløpig rolig.

– På kveldene kan vi se noen eksplosjoner rundt 40 kilometer unna, sier ordfører Oleksandr Gontsjarenko.

Han sier at også Kramatorsk er klar for et russisk angrep.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå