Verden
Fredsprisvinner og sjefredaktør i den uavhengige avisen Novaja Gazeta, Dmitrij Muratov, viste fram medaljen, som er i 23 karat gull, før den ble auksjonert bort i New York mandag. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB

Fikk 1 milliard kroner for nobelmedalje

1 milliard kroner. Det betalte en ukjent kjøper for nobelmedaljen til Dmitrij Muratov. Pengene skal brukes på barn på flukt fra Ukraina.

Europa — Den russiske redaktøren Dmitrij Muratovs vant Nobels fredspris i 2021. Den vant han sammen med den filippinske journalisten Marisa Ressa. De vant for sin kamp for ytringsfrihet.

Men krigen i Ukriana har skapt store problemer for Muratov. Han har måttet legge ned avisa Novaja Gazeta i Russland. Isteden driver han Novaja Gazeta Europa fra Latvia.

Muratov vil gjøre en innsats som følge av krigen i Ukraina. Han ville selge nobelmedaljen sin.

Mandag var det auksjon i New York i USA. Da ble medaljen solgt for over 1 milliard kroner. (103,5 millioner dollar). Det er ukjent hvem som kjøpte medaljen. Budet ble gitt via telefon.

Pengene skal gå til barn på flukt fra Ukraina-krigen. De brukes gjennom Unicefs humanitære innsats for ukrainske barn som er drevet på flukt fra krigen. Det sier Heritage Auctions. De var ansvarlig for salget.

Muratov varslet allerede i mars i år at han ville auksjonere bort medaljen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå