Verden
Storbritannias statsminister Boris Johnson talte torsdag til forsamlingen i Commonwealth Business Forum i Rwanda. Der kunngjorde han et norsk-britisk samarbeid om vannkraft i Afrika. Foto: Dan Kitwood / AP / NTB

Norge og Storbritannia vil satse på vannkraft i Afrika

En ny plan skal sikre strøm til tre millioner afrikanere. Det skal også gi jobb til 180.000, om alt går som Norge og Storbritannia håper.

Afrika — Scatec er et norsk selskap som jobber med fornybar energi. De skal satse mye på å lage vannkraft i Afrika, og får med seg to fond på det. Det ene er norske Norfund og det andre er BII fra Storbritannia.

Boris Johnson er britisk statsminister. Han skrøt av planen torsdag.

– Det er flott å kunne si at BII vil satse 1.950 millioner kroner på vannkraft i Afrika. Det skal skape 180.000 jobber, sa Johnson i en tale. Han var da på et internasjonalt møte om handel i Rwanda i Afrika.

Norfund er eid og drevet av den norske staten. I fjor solgte de selskapet SN Power til Scatec. SN Power er etter 20 år blitt en viktig produsent av vannkraft i utviklingsland. Men Norfund beholdt 49 prosent av aksjene i det SN Power jobber med i Afrika.

Nå har Norfund solgt halvparten av aksjene til British International Investment (BII). BII lover å satse opp mot 2 milliarder kroner. Norfund har også lovet å satse mer penger. De har lovet at de kan bruke opp mot 1 milliard kroner.

– Hvis vi skal klare å både stanse endringer i klima og få mindre fattigdom, så må politikken for klima og utvikling være tettere knyttet sammen. Jeg er glad for at Storbritannia nå blir med på dette arbeidet med å lage fornybar kraft og bedre økonomi i noen av de fattigste landene i Afrika. Det sier Anne Beathe Tvinnereim. Hun er utviklingsminister i Norge.

Det er ventet at prosjektene vil skape 180.000 nye jobber. Det skal også sikre strøm til mer enn 3 millioner mennesker. I tillegg skal det bidra til at det blir sluppet ut 270.000 tonn mindre av klimagassen CO2 hvert år.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå