Verden
Foto: Steve Helber / AP / NTB

USAs høyesterett fjerner den føderale retten til abort

I 50 år har kvinnner i USA hatt rett til abort, Nå setter USAs øverste domstol til side en kjennelse. Da kan stater velge å forby abort.

Nord-Amerika — Det er en føderal rett til å ta abort som er satt til side. USAs høyesterett bestemte det fredag.

Avgjørelsen var ventet. I mai lekket et notat fra USAs høyesterett. Der sto det at det konservative flertallet hadde bestemt seg. De ville at abortretten skulle fjernes.

I 1973 kom en kjennelse i retten. Den ble kalt Roe vs. Wade. Den sikret kvinners rett til abort i USA. Senere har andre kjennelser forsterket denne.

Men i Høyesterett sitter det forskjellige dommere. Nå er det et flertall med konservative dommere. De ønsket en endring.

13 delstater har allerede vedtatt en lov. I praksis vil det forby abort. Det vil bli forbudt raskt. Kort tid etter at kjennelsen ble kjent, ble abort forbudt i Missouri.

Dommer Samuel Alito har skrevet en forklaring på vegne av flertallet. De mener det politiske USA skal bestemme om abort-spørsmålet. Ikke domstolen.

– Vi har besluttet at Roe og Casey må settes til side. Grunnloven har ingen henvisning til abort. Så noen slik rett er ikke implisitt beskyttet i grunnloven, skriver Alito.

Avgjørelsen regnes som en stor seier for høyresiden i USA. Tidligere president Donald Trump utnevnte tre dommere til høyesterett. Det endret hvem som har makt i domstolen. Tre dommere er liberale. De var uenige.

– Det er med sorg, både for denne domstolens del. Men også for mange millioner amerikanske kvinner. I dag har de mistet en fundamental og grunnlovsfestet beskyttelse. Vi tar derfor dissens, skriver dommerne Stephen Breyer, Sonia Sotomayor og Elena Kagan.

Det er sterke reaksjoner mot avgjørelsen. President Joe Biden har varslet en tale senere fredag kveld. En meningsmåling viser at et flertall i USA ikke ønsker å ta bort retten til abort.

President Joe Biden og demokratene har varslet at de vil vedta føderale lover. Det vil sikrer abortretten. Men det kan være vanskelig å få støtte til i Senatet. Det er delt på midten mellom republikanere og demokrater.

Fram til nå har ikke stater hatt lov til å lage lover som gir en unødig belastning for kvinner som ønsker å ta abort. Men både Texas og Oklahoma har tolket det på en annen måte. Der er abort i praksis forbudt. Begge stater har innført strenge lover. De rammer dem som hjelper en kvinne med å avbryte et svangerskap.

I 2020 ble det gjennomført over 930.000 aborter i USA. Det tilsvarer 14,4 aborter per 1.000 kvinner i fruktbar alder. De siste 30 årene har det blitt færre aborter. ifølge Guttmacher Institute.

Nesten halvparten av kvinnene som ønsker å ta abort i USA, lever under fattigdomsgrensa. Blant dem er det flest svarte og latinamerikanske kvinner.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå