Verden

Liberale stater blir fristeder for abort i USA

I mange konservative delstater blir abort forbudt. Liberale delstater i USA forbereder seg på å fungere som fristeder for kvinner.

– Vi vet at behovet kommer til å skyte i været, sier Sarah Moeller. Hun jobber i organisasjoner Brigid Alliance i New York i USA. De jobber med å hjelpe folk med abort.

Organisasjonen hjelper med reise, et sted å bo og betaling. De hjelper også med å støtte kvinner som behov for abort.

Brigid Alliance og andre organisasjoner trapper opp forberedelsene. Det samme gjelder demokratiske politikere og delstater i USA. De regner med å få en strøm av pasienter fra rundt 20 stater der abort blir forbudt.

Det finnes grupper som har hjulpet kvinner med abort i stater der det nå blir forbudt. Slik som i Texas. Nå må de mest sannsynlig stenge. Loven i Texas sier at alle som bidrar til abort kan dømmes til mange år i fengsel. Det gjelder også leger og sykepleiere.

Mange som trenger abort i de konservative statene tilhører minoriteter eller er fattige. Noen har ikke råd til å reise ut av staten. Mange har ikke råd til å betale for abort på en privat abortklinikk i en annen stat.

I Mexico har abort nylig blitt lovlig. Der stiller også abort-organisasjoner opp for amerikanske kvinner som ønsker abort. Abort er gratis i Mexico.

I delstatene California, Oregon og Washington vil aborter fortsatt være lovlig. Det samme gjelder i New York.

– New York alltid vil være et fristed for dem som søker tilgang til aborttjenester, sier Kathy Hochul. Hun er guvernør i New York.

Mange bedrifter har fortalt ansatte at de vil hjelpe kvinner å ta abort. Blant annet Starbucks, Netflix og Disney. De har sagt de vil betale for reiser og aborttjenester.

Bestemmelsen til USAs høyesterett har ført til mange reaksjon. Folk har samlet seg i byer over hele USA for å protestere.
Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå