Verden

Israel må gjøre seg klare for nok et valg på kort tid

For femte gang på mindre enn fire år må folk i Israel gjøre seg klare for et nytt valg. Det er klart etter at regjeringen ga opp å lede landet.

Parlamentet i Israel stemte tirsdag for å oppløse Knesset. Det er nasjonalforsamlingen i landet. Alle partier i Knesset var enige i valget. I praksis betyr dette at Knesset er ferdig med sine møter før valget. Landet blir i stedet ledet av en midlertidig regjering fram til en ny er klar

Torsdag ble det klart når det blir nytt valg. Det skal skje 1. november. Dermed skal Israel ha sitt femte valg på mindre enn fire år.

Politikere har diskutert temaet siden sist uke. De som har makta har ønsket å finne raskt ut av om det ville være mulig å få til et nytt valg. Naftali Bennett har vært statsminister i bare ett år. Men han mener det er umulig å lede landet så lenge de må være en regjering med åtte partier for å ha flertall.

Benjamin Netanyahu har vært statsminister før. Det siste året har han vært utenfor regjering. Etter at Bennett sa at han ville slutte, har Netanyahu prøvd å samle nok støtte til å få ta over makta. Men det ser ut til at han mislykkes, når alle er enige om at det skal være et nytt valg.

Når Bennett slutter skal Yair Lapid ta over makta. Han har vært utenriksminister. Han og Bennett hadde en avtale om at de skulle bytte roller halvveis i perioden med makt. Men det neste valget skulle egentlig ha vært i 2025. Nå får Lapid prøve seg som statsminister før tiden.

Det var overraskende for mange at Bennett og Lapid skulle lage en regjering sammen. Bennett er høyrenasjonalist. Lapid er en sentrums-politiker. De fikk med seg partier på både ytre høyreside og ytre venstreside. De fikk også med et arabisk parti. Det viktigste de var enige om var å hindre at Netanyahu fikk lede landet videre.

De åtte partiene hadde støtte fra 61 av 120 politikere i Knesset. Men de siste månedene har flere politikere byttet side. Det har ført til at regjeringen manglet støtte, og at Bennett valgte å si at han slutter.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå