Verden

Ofrene til R. Kelly er endelig blitt hørt

R&B-stjernen R. Kelly er dømt til 30 års fengsel for blant annet menneskehandel og seksuelle overgrep.

R. Kelly er dømt til fengsel. Han er en kjent R&B-artist. Han ble dømt for menneskehandel og seksuelle overgrep. Han skal også ha filmet overgrep mot barn.

Kellys forsvarer mente han skulle få ti år straff eller mindre. Retten var uenig og ga han 30 års fengsel.

Dommen fikk han vite onsdag.

De siste 20 årene har Kelly blitt etterforsket. Av ulike årsaker. Men det var dokumentarserien «Surviving R. Kelly» som førte til ordentlig etterforskning.

Kelly har vært varetekts-fengslet siden 2019.

Mange av ofrene til Kelly følte at de ikke hadde blitt hørt. Det gjorde dokumentaren noe med.

– Du fikk meg til å gjøre ting som knekket livsgnisten min. Jeg ønsket bokstavelig talt å dø som følge av hvor elendig du fikk meg til å føle. Det sa en kvinne til Kelly. Hun sa hun er traumatisert for alltid.

Kelly manipulerte mange av sine fans. Han ville at de skulle tro at han var en helt annen enn mannen juryen så. Det sa en annen av de fornærmede til retten.

– Ofrene har forsøkt å høres og bli sett. Vi er ikke lenger de utbyttede individene vi en gang var, sa hun.

En tredje kvinne sa at dommen gir henne tillit til rettssystemet.

– Jeg hadde en gang alt håp. Men dere har gjenopprettet tilliten min, sa hun. Kvinnen var 17 år gammel da Kelly utnyttet henne.

– Jeg var redd, naiv og visse ikke hvordan jeg skulle håndtere situasjonen, sa hun.

– Taushet er et veldig ensomt sted.

R. Kelly satt selv veldig stille. Og så ned i bordet mens han lyttet. Forsvareren hans sa at han håper at dommen kan omgjøres når han anker.

Forsvarerne hans mener han burde sluppet lettere unna. Årsaken var at han også hadde en traumatisk barndom.

Anklager mot Kelly begynte først å komme på 90-tallet. I 1997 ble han saksøkt av en kvinne. Hun sa hun ble seksuelt mishandlet av ham da hun var mindreårig. Senere ble han saksøkt i en annen mishandlingssak. Men ble frikjent i 2008.

Og hele tiden fortsatte han å selge millioner av plater.

Han skal ha brukt medhjelpere og managere til å hjelpe ham. De skal ha satt opp møter med jenter og sørget for at de gjorde som han sa. Dette sa aktoratet utgjorde en kriminell organisasjon.

Kelly fikk jentene til å signere kontrakter. Der sto det at de ikke kunne si noe til noen andre. De ble truet med vold om de brøt kontrakten.

Noen av dem trodde også at videoopptakene av dem ville bli brukt mot dem.

Kelly nektet for at han gjort noe galt. Han heller ikke sagt noe under rettssaken. Men hans advokater har kalt de fornærmede for venninner og groupies. De mener de ikke var presset mot sin vilje. Og at de ble med ham fordi de var fristet av fordelene hans rikdom ga dem.

---

Kort om saken

  • R. Kelly er dømt til 30 års fengsel.
  • Han er dømt for menneskehandel og seksuelle overgrep.
  • Han skal også ha filmet overgrep mot mindreårige.

---