Verden
Bildet viser en Taliban-kriger på vakt i Kabul 18. juni etter at flere eksplosjoner rammet den afghanske hovedstaden.

Tusenvis av menn samlet for å finne ut av Talibans politikk

Flere tusen talibanere har samlet seg i et møte i Afghanistan. Ingen kvinner får delta.

Fremtiden for Talibans styre i Afghanistan skal avgjøres. Samlingen kalles jirgaen. Det er den største politiske samlingen siden Taliban tok over kontrollen i fjor.

Flere enn 1.000 mennesker døde under et kraftig jordskjelv forrige uke. Mange personer ble hjemløse. Jordskjelvet har gjort situasjonen i Afghanistan verre. De hadde allerede problemer etter at Taliban tok makten i fjor sommer.

Tjenestemann fra USA skal møte Taliban-ledere i Qatar senere torsdag. De skal snakke om å gi slipp på noen av midlene som er frosset etter maktovertakelsen.

Ingen kvinner får delta på møtet, sier vise-statsminister Abdul Salam Hanafi. Han sier de vil være representert av mannlige slektninger.

– Kvinnene er våre mødre og søstre. Vi respekterer dem høyt. Når deres sønner er samlet, betyr det at de også er representert, sier han.

Etter Taliban tok makta har kvinner blitt nektet undervisning flere steder. Andre har mistet jobbene sine. Alle kvinner har fått ordre om å dekke seg til i offentligheten. Kun ansiktene kan synes.

Taliban har også forbudt ikke-religiøs musikk. De har beordret TV-kanalene til å stanse visningen av filmer og dramaserier som viser kvinner som ikke er tildekket. Menn har fått beskjed om å bruke tradisjonelle klær og la skjegget gro.

Afghanistan har mer enn 400 distrikter. Alle skal sende tre representanter til jirgaen. Byer, religiøse grupper og andre organisasjoner kan også sende representanter. Over 3.000 menn er samlet.

Mange lurer på om Haibatullah Akhundzada kommer. Han er Talibans øverste leder. Han har ikke blitt fotografert i offentligheten siden maktovertakelsen.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå