Verden

I 2025 kan du få en ny vaksine mot flått

Det er ventet at en ny vaksine mot flått er klar i 2025. I høst skal den bli testet ut på folk.

Vaksinen har hatt resultater som har lovet bra så langt, melder kanalen Yle.

– Du kan si at på laboratoriet og i de første testene har den vist seg å gi god beskyttelse. Den er rett og slett med på å drepe bakterien borreliose hvis den blir overført av en flått som biter. Det sier Johan Sanmartin Berglund. Han er professor ved Blekinge tekniske høyskole.

De aller fleste bitt fra flått skjer uten at folk blir syke. I gjennomsnitt får folk smitte med borreliose etter kun 2 prosent av alle bitt. Borreliose er en infeksjons-sykdom. Den har navn etter bakterien Borrelia burgdorferi. Den blir også kalt Lymes sykdom.

Så langt har forskere gjort to runder med tester av vaksinen. Der har de sjekket at den ser ut til å være trygg, om den gir god effekt og hvor store doser folk må ha.

Den siste fasen med tester skjer fra september.

– Vi kommer til å gi vaksinen til mellom 15.000 og 20.000 personer, sier Berglund. Den ene halvparten får den ekte vaksinen. Den andre halvparten får noe annet som er både ufarlig og uten bevist effekt. Slik skal de finne ut hvor stor effekt vaksinen har, sammenlignet med hvor stor effekt folk tror at den har.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå