Verden

Mer dårlig nytt for folk som vil på reise i sommer

Flere ansatte i SAS vil trolig være i streik fra midnatt. Og flere flyselskaper sier de avlyser flyruter i sommer.

Fra midnatt kan streiken i SAS bli enda større. Da vil 200 danske flyteknikere streike i sympati med pilotene i SAS.

Det er varslet at flyteknikere i Danmark vil streike i sympati med SAS-pilotene. Det er fagforeningen Danske Metal som skal lede streiken, ifølge kanalen Danmarks Radio (DR).

– Det må være to for å danse. Her har SAS nektet å danse. Det sier Keld Bækkelund Hansen til DR om møtene mellom SAS og pilotene. Han er forhandlings-sjef hos Danske Metal.

– De har kun ønsket en konflikt. Derfor må ledelsen i SAS bære hele ansvaret for at det er streik, sier Hansen. Han mener deres streik kan føre til at flere fly fra datterselskapene til SAS må bli på bakken. Da blir også flere ruter avlyst.

Uten en rask avtale vil disse flyene være tvunget til å bli på bakken fra lørdag denne uka.

Fly må ha tilsyn og service hver tredje dag for å kunne være i vanlig trafikk.

SAS sier de har funnet en løsning slik at streiken vil være uten følger for flere SAS-fly. Men den får negative følger for selskapet, sier Alexandra Lindgren Kaoukji i SAS Danmark. Hun er pressesjef.

– Det er klart at det påvirker oss. Med tanke på de flyene som i dag står på bakken og trenger jevnlig vedlikehold. Når pilotene kommer tilbake fra streik kan vi ikke fly med dem med en gang, sier Kaoukji.

Avisa VG har laget en oversikt. Den viser at det onsdag er 163 flyruter fra SAS til og fra Norge som er avlyst.

Tonje Sund er pressesjef for SAS i Norge. Hun sier til avisa Dagbladet at de prøver å finne løsninger for kundene, men at det er vanskelig.

– Vi prøver å booke om passasjerer til andre fly hvis det er mulig, sier Sund. Men hun sier at det er få fly som har ledig plass.

Flyselskapet British Airways (BA) sier de må avlyse 1.500 flyturer ekstra i sommer. De har rett og slett for få folk til å få gjort jobben. BA har fra før avlyst 10 prosent av alle flyturer mellom april og oktober. Men nå må de altså avlyse enda flere, melder kanalen BBC.

De fleste av de 1.500 flyturene skulle skjedd i juli.

Sist uke måtte BA avlyse 30 ekstra turer. Årsaken var at det var for få folk på jobb i sikkerhets-kontrollen på Heathrow flyplass utenfor London.

Flere andre flyselskap har også avlyst mange flyturer i sommer. Noen har for få folk på jobb, andre steder er det streik.

Brussels Airlines har avlyst 700 turer denne sommeren. Det kan bli enda flere, ifølge nettsiden Simple Flying.

Lufthansa hadde fra før avlyst 1.100 flyturer i sommer. Da er datter-selskapet Eurowings regnet med. Men nå blir det meldt om at de må avlyse 2.200 turer til i sommer. Magasinet Business Traveller melder at noe av årsaken er problemer på store flyplasser i Europa.

I tillegg sliter flyselskapet Aer Lingus med smitte med korona. Det gjør at det er avlyst flere flyturer til og fra Dublin, melder avisa The Irish Times. Det er få andre selskaper som melder om slike problemer, men det er mer smitte i Europa nå.

Har du planer om å reise langt i ferien? Mange reiser da med Air France fra Paris. Men der er det klart at minst 85 av de lange flyturene blir avlyst i sommer. Det melder Airways Magazine.

Det er også problemer utenfor Europa. Air Canada har avlyst 154 flyturer hver dag i sommer, melder avisa Financial Post.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå