Verden

Medier melder at Johnson vil slutte som statsminister

På under to døgn har Storbritannia havnet i et politisk kaos. Boris Johnson har nektet å slutte som statsminister. Men stadig flere sier nei til å jobbe med ham. Kan det være over for Johnson?

Tirsdag sa Rishi Sunak at han ville slutte som finansminister. Det samme sa helseminister Sajid Javid. De mente det var umulig å jobbe videre med Boris Johnson, og at han måtte slutte.

Onsdag sa Simon Hart at han ville slutte som minister med ansvar for saker om Wales. Boligminister Michael Gove fikk beskjed av Johnson at han måtte slutte. Gove skal ha bedt Johnson om å slutte i et privat møte.

14 statssekretærer i ulike departement sa også at de ville slutte som følge av at de manglet tillit til Johnson som leder og statsminister. Bim Afolami valgte også å slutte som nestleder i Det konservative partiet. Han hadde heller ingen tillit til Johnson lenger.

Og det er lite som tyder på at torsdag vil bli en bedre dag for Johnson.

Dagen startet med at Brandon Lewis sa at han ville slutte som minister med ansvar for saker om Nord-Irland. Seks nye statssekretærer sier også at de vil slutte.

Lewis har ofte vært rask til å forsvare Johnson. Men han synes det er umulig å se viktige verdier som ærlighet, integritet og gjensidig respekt hos regjeringen. Det skriver han i brevet om årsaken til at han vil slutte.

– Det er aldri lett å si at du vil slutte. Og det er enda vanskeligere på et så kritisk tidspunkt for Nord-Irland, skriver Lewis.

Men lista blir lenger og lenger for hvert minutt som går. Torsdag formiddag har mer enn 50 personer sagt at de vil slutte. På den lista er også flere handels-utsendinger til andre land. Men også mange parlamentariske privat-sekretærer. Det er politikere i parlamentet som hjelper en statsråd, minister eller statssekretær som er for opptatt til å være i parlamentet hele tiden.

Nadhim Zahawi har vært finansminister i bare to dager. Men nå ber han om at Johnson må gå av. Det skriver han i et offentlig brev. Zahawi vil likevel fortsette i jobben. Han var utdanningsminister før han tok over for Sunak.

Michelle Donelan ble da ny utdanningsminister. Men hun sier nå at hun slutter etter bare to dager i jobben.

– Jeg ser ingen måte du kan fortsette som statsminister på, skriver hun i brevet til Johnson.

Ifølge kanalen Sky News er det politiske miljøet i Downing Street delt i to. De som vil at Johnson skal fortsette, og de som vil at han skal slutte. Regjeringen og Johnson jobber fra Downing Street, og han bor også der.

Den ene siden skal ifølge en kilde være i gang med å gjøre klart et avskjedsbrev for Johnson. Men det har vært uklart om han i det hele tatt kommer til å lese det. Johnson har så nektet for at han kan komme til å slutte.

Men flere britiske medier melder at Johnson nå har godtatt at han skal slutte. Det kan skje torsdag. Både Sky News og kanalen BBC melder dette.

Chris Mason er politisk redaktør hos BBC. Han melder på Twitter at han har fått beskjed om at Johnson vil slutte. Sky News får samme beskjed fra det de kaller en viktig kilde i regjeringen.

Ifølge Sky har Johnson hatt et møte med lederen for 1922-komiteen hos Det konservative partiet. Det er den som tar imot brev fra politikere som mangler tillit til statsministeren. Det er Graham Brady som leder komiteen. Sky melder at Johnson har sagt at han vil slutte, og at en ny partileder kan bli valgt i oktober. Sky sier de har en kilde i Downing Street.

Det er også varslet at Johnson vil snakke til folket i Storbritannia torsdag. Det sier en talsperson for Statsministerens kontor, ifølge Sky News.

Det har vært mye uro rundt Johnson og regjeringen hans. Det gjør at mange av de som slutter mangler tillit til at han kan lede både landet og partiet.

Så sent som tirsdag sa Johnson at han i 2019 fikk vite om anklager mot Chris Pincher. Men Johnson ga likevel en viktig jobb i partiet til Pincher.

Anklagene i 2019 skal ha handlet om det samme som noen nye anklager. Pincher skal nemlig ha tafset på to menn i fylla. Det gjorde at han ble utstengt fra partiet sist uke.

Men for Guy Opperman er det særlig party-gate som har vært vond. Opperman er en av statssekretærene som har sluttet.

Boris Johnson og flere andre i regjeringen fikk bøter for å ha brutt de strenge reglene som skulle hindre smitte med korona. De skal ha hatt mange fester i statsministerboligen mens folk landet rundt ble nektet å være sammen med syke eller døende slektninger.

Tvillingbarna til Opperman døde under pandemien. Og han ble nektet å besøke kona si på sykehuset som følge av de strenge reglene.

– Dessverre har det som har skjedd den siste tiden vist at regjeringen rett og slett ikke virker under din ledelse, skriver Opperman.

Siste utgave

På forsiden nå