Verden

Ingen nåde for smuglere i Singapore

Dødsstraff har lite effekt på å hindre narkotika-smugling, sier aktivister. Myndighetene i Singapore er uenige. Derfor hengte de torsdag to menn.

Torsdag ble to personer hengt i Singapore. Begge to var dømt til døden for å smugle det narkotiske stoffet heroin inn i landet.

Den ene av de to var fra Singapore. Den andre var fra nabolandet Malaysia. Begge var dømt i samme sak fra 2016.

Mannen fra Malaysia skal ha anket dommen noen få timer før han ble henrettet. Årsaken var at han bare hadde fraktet narkotikaen inn i landet. Han skal ha gitt politiet navnet på den som hadde ansvaret for smuglingen. Men anken ble avvist av Høyesterett. Det sier folk som protesterte på henrettelsen, ifølge avisa The Washington Post.

Dermed er fire personer henrettet på denne måten i Singapore i år.

Landet har hatt en to år lang pause fra å henrette folk. Men i år har de startet opp igjen. Det har gjort mange sinte. Særlig da de i april valgte å henge en mann med psykiske utviklings-hemming. Han var også fra Malaysia, og skal ha hatt med seg en liten mengde narkotika.

Land som Norge og Sveits ba da om at dommen måtte bli gjort om til straff i fengsel. Den europeiske union (EU) og verdens-organisasjonen FN var også klare på at de var skuffet.

Det er mange som frykter at Singapore også vil henrette flere i tiden som kommer. Fire andre smuglere er dømt til døden allerede. To av disse er også fra Malaysia.

Lover og regler mot narkotika er strenge i landet. Singapore har faktisk noen av de strengeste i verden. De mener nemlig at dødsstraff skremmer folk fra å bryte loven. Derfor kan det forebygge at folk blir villige til å smugle narkotika.

Det er få som bryter loven i Singapore. Myndighetene mener at det er frykten for dødsstraff som gjør at det er ett av de tryggeste stedene i hele Asia.

Samtidig er det mange som nå ber om at det må bli slutt på henrettelser i landet. En av årsakene er at de mener det er lite bevis for at dødsstraff har ført til mindre smugling av narkotika. Flere mener det kun er noen få som smugler litt som blir tatt. De som styrer og har ansvar for smugling går derimot fri.

Organisasjonen Amnesty Internation sier bruken av henrettelser er et klart brudd på menneske-rettighetene.

– Vi ber Singapore om å slutte med denne formen for straff umiddelbart. Den er inhuman og uverdig, sier Emerlynne Gil i Amnesty.

Organisasjonen mener Singapore er et unntak ved å henrette folk for å bryte narkotikalover. Ifølge Amnesty er det totalt bare fire land som har gjort det de siste årene.

– Dødsstraff er aldri svaret. Vi er alltid mot det, uten unntak. Det er ingen bevis for at dette hindrer at folk bryter lover og regler, sier Gil ifølge The Washington Post. De ber nå om at landet setter bruken av dødsstraff på pause igjen.

Siste utgave

På forsiden nå