Verden

Mer og mer korona-smitte der nordmenn vil på ferie

Nordmenn står i kø for å få reise til land lenger sør i Europa. Men på samme tid blir det mer og mer smitte med korona. Og det skjer særlig i landene vi vil reise til.

Juli er en av de mest travle månedene for ferie i Europa. Samtidig sprer smitte med korona seg på store deler av kontinentet.

Mange land er farget mørkerøde på den siste rapporten fra ECDC. Det er byrået for smittevern i Den europeiske union (EU). Mørkerødt er et tegn på at det er svært mye smitte per innbygger i landet som har fått den fargen.

Hvis vi ser på populære reisemål i Europa, så er det Frankrike som sliter mest. Der er det funnet 13.578 nye smittede per én million innbyggere den siste uka. Det viser tall fra Worldometer.

Kypros sliter også. Der er det funnet 12.173 nye smittede per million. Det er 37 prosent mer enn for en uke siden. Mange nordmenn liker å være på øya om sommeren.

Det er også mye smitte i land som Hellas, Portugal, Malta og Italia. Alle er populære steder å være i ferien. Det er også mye smitte i land som Luxembourg og Østerrike, ifølge rapporten fra ECDC sist uke. Og i nesten alle land er trenden den samme som på Kypros. Det blir mer smitte.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er dette en trend som har vart i en måed i strekk. De har fulgt opp med egne rapporter hver uke. I uke 26 ble det funnet 2,4 millioner nye smittede i hele Europa. Det er 15 prosent flere enn uka før. Men heldigvis er det færre som dør med smitte.

Preben Aavitsland sier til nyhetsbyrået NTB at folk skal være forsiktige med å tenke for mye på tallene for smitte. Han er overlege ved Folkehelse-instituttet (FHI).

Ifølge Aavitsland er det nemlig vanskelig å hente noe nyttig ut ifra tallene i både Norge og Europa nå. Årsaken er at det er færre som tester seg. Mange er så lite syke av korona at de tenker det er noe annet.

Selv om det er mye smitte i noen av landene, minner Aavitsland om at det også er mye smitte i Norge.

– Så det kan være like stor fare for å bli smittet her som på ferie i andre land, sier han.

Men Aavitsland tror Norge er kommet lenger med smitten enn ellers i Europa. I juni ble det meldt fra om smitte hos 13.879 personer i Norge. Det viser tall fra MSIS. Det er et register for smittsomme sykdommer som korona. I juli er det bare meldt fra om 3.202 nye smittede.

Det gjør at FHI mener det neppe vil bli noe mer smitte i Norge i sommer. De tror toppen er nådd.

Aavitsland råder nordmenn på ferie i Europa om å følge lokale råd og regler. For eksempel bruke munnbind der det er krav om det. I Spania og Italia er det påbud om det på offentlig transport. På Malta og i Frankrike er det krav om å vise koronapass før du får reise inn i landet.

Det er ifølge Aavitsland to årsaker til at det nå blir mer smitte i Europa. Det ene er at det er en ny variant av viruset. Den blir kalt BA. 5, og er flink til å lure kroppen vår. Dermed er det mindre effekt av vaksiner og tidligere sykdom. Og den andre er at det er lenge siden mange var syke eller fikk sin siste dose med vaksine.

De to til sammen gjør at flere kan bli smittet, selv om de er vaksinert og har hatt korona før. Men det er mindre sjanse for at de blir alvorlig syke, sier Aavitsland.

Den nye varianten er i slekt med den varianten av korona som førte til at mange ble syke i vinter og vår. Men det blir neppe like ille i sommer, mener Aavitsland. Han sier det ser ut til at det er færre som får behov for hjelp på sykehus. De har behov for hjelp i kortere tid, og sjelden på intensiv-avdeling, sier han.

Irland og Malta er de to eneste landene som er farget mørkerøde på den siste oversikten fra ECDC over syke som må hjelp på sykehus. Norge, Hellas og Frankrike er nivået under. Men det er er færre og færre som trenger sykehushjelp i Norge. I de fire andre landene blir det flere og flere.

Dette har ført til at EU har valgt å gjøre tiltak.

Mandag sa EMA at alle over 60 år og folk med økt risiko for å bli alvorlig syke bør få tilbud om en ny dose. EMA er byrået for legemidler i EU.

Stella Kyriakides ber nå alle om å vaksinere seg. Eller ta en ny dose så fort det er mulig.

– Vi har ingen tid å miste, sier Kyrakides. Hun er helsekommissær i EU.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå