Verden

Italias statsminister vil slutte

Mario Draghi leverte sin avskjedssøknad torsdag kveld. Han er Italias statsminister. Presidenten i landet vil ikke la ham slutte.

Draghi ga beskjed om at han ville slutte torsdag kveld. Det var under et møte i ministerrådet.

– Den nasjonale enheten som denne regjeringen har vært bygd på siden starten, finnes ikke lenger, sa statsministeren.

Senere på kvelden leverte han avskjeds-søknaden til president Sergio Mattarella. Presidenten sa nei. Han vil at Draghi skal tale til nasjonal-forsamlingen. Og at han skal få et inntrykk av hvordan den politiske krisen kan løses.

Dette kan innebære at Draghi må lage en ny samlingsregjering. Mest sannsynlig uten Femstjerners-bevegelsen. De har hatt ulike meninger om Ukraina-krigen. Derfor har regjerings-sjefen vært uenig med dem.

Draghi har tidligere vært sjef for Den europeiske sentralbanken. Siden februar 2021 har han ledet en bred samlings-regjering bestående av seks partier.

Femstjerners-bevegelsen nektet å stemme ja til en økonomisk redningspakke tidligere torsdag. Redningspakken er for personer og bedrifter som sliter på grunn inflasjon og Ukraina-krigen.

Femstjerners-bevegelsen ledes av tidligere statsminister Giuseppe Conte. Han mener støtteordningene ikke er gode nok for familier som sliter med økte levekostnader.

Bevegelsen er ett av de største partiene i nasjonalforsamlingen. De sa på forhånd at de ville stemme imot redningspakken. I stedet for avsto partiets parlamentarikere fra å stemme. Det førte til at forslaget gikk gjennom med 172 mot 39 stemmer i senatet.

Den siste tiden har det vært store problemer med å samarbeide i regjeringen. Femstjerners-bevegelsen har vært sterk uenig i Italias våpen-leveranser til Ukraina.

Draghi sa nylig at han synes Femstjerners-bevegelsen er viktig for koalisjonen. Han advarte før avstemningen at han ville gå av hvis de ikke deltok i avstemningen.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå