Verden

Han leder kampen om å bli ny statsminister

Fem personer skal søndag møtes til debatt. Alle vil de bli ny leder for Det konservative partiet. Og dermed også ny statsminister. Så langt er det Rishi Sunak som leder.

Tidligere finansminister Rishi Sunak regnes som en av favorittene til å etterfølge Boris Johnson og har  begynt valgkampen. Foto: Stefan Rousseau / PA via AP / NTB
Handelsminister Penny Mordaunt er en potensiell kompromisskandidat til å bli Storbritannias neste statsminister. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

I starten av uka var det 11 kandidater til å ta over etter Boris Johnson. Siden har noen sagt at de velger å trekke seg som kandidater. Andre har fått for lite støtte fra partiet til å være kandidater lenger.

Men hvem er alle sammen?

Det er to av kandidatene som har en klar ledelse. Det er Rishi Sunak og Penny Mordaunt.

Hun er statssekretær for handelsministeren. Mordaunt har også vært forsvars-minister og utviklings-minister før. Hun har en bakgrunn fra sjøforsvaret. Mordaunt har sagt at hun mener landet må bli styrt på en annen måte enn under Johnson. Politikk må handle mindre om den som leder, og mer om hva regjeringen vil gjøre, ifølge 49 år gamle Mordaunt.

Sunak var finansminister fram til sist uke. Da sa han at han ville slutte fordi han ikke hadde tillit til Johnson. Det har lenge vært kjent at 42 år gamle Sunak har hatt en ambisjon om å bli statsminister. Han har lovet å ordne opp i økonomien, samle landet igjen og bidra til at folk får tillit til regjeringen igjen.

Det skal være flere debatter på TV om hvem som blir ny leder og statsminister. En av de skal være søndag. I debattene skal de vise hva de vil, og si hva som vil være deres politiske prosjekt. Der vil det være tre andre politikere, i tillegg til Sunak og Mordaunt.

Bildet er av Kemi Badenoch under en TV-debatt fredag. Foto: Victoria Jones / PA / AP / NTB

Den ene er Kemi Badenoch. 42-åringen var fram til sist uke statssekretær for departementet som har ansvar for kommuner, religion og boligpolitikk Hun har også hatt ansvar og oppgaver i flere andre departement, blant annet som likestillings-minister. Hun har også hatt ansvar innen både innen finans og familie. Hun har bakgrunn fra å jobbe i bank og vokste opp i Nigeria. Hun mener Johnson har vært et symptom på et problem i partiet.

Parlamentariker Tom Tugendhat. Foto: Stefan Rousseau / PA via AP / NTB

Den andre er Tom Tugendhat. Han er leder for utenriks-komiteen i parlamentet. Tugendhat er den eneste kandidaten som aldri har hatt et klart ansvar innen regjeringen. Han var den første som sa at han ville ta over som leder og statsminister etter Johnson. 48 år gamle Tugendhat har sagt at han vil sette samle partiet til en ny start.

Stirbritannias utenriksminister Liz Truss sier landet innfører sanksjoner mot 386 russiske politikere. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Den tredje er Liz Truss. Hun er utenriks-minister i dag. Truss har hatt mange ulike ansvar i regjeringen fra før. Blant innen finans, handel, miljø og justis. Truss har blitt et kjent ansikt det siste året. Både i møtene som har vært som følge av Brexit, men også fordi Storbritannia har vært klare på at de vil hjelpe Ukraina under krigen.

46 år gamle Truss har mye støtte fra de som har støttet Johnson. Mange sammenligner henne også med Margaret Thatcher. Thatcher var statsminister i 11 år. Hun var leder for Det konservative partiet i 15 år.

Før debattene kom i gang fredag, har også 6 av 11 kandidater trukket seg eller blitt valgt bort i kampen om å bli ny statsminister.

Først sa Rehman Chishti, Sajid Javid og Grant Shapps at de trakk seg. Alle har hatt en plass i parlamentet. Chishti fikk nylig noen mindre oppgaver for regjeringen. Javid har vært helseminister i to år, men trakk seg da han ikke lenger hadde tillit til Johnson. Shapps er samferdsels-minister. Det har han vært i tre år.

Jeremy Hunt og Nadhim Zahawi fikk for lite støtte til å være med videre da politikerne skulle stemme. De måtte ha støtte fra minst 30 politikere. Zahawi fikk støtte fra 25 politikere. Hunt fikk bare støtte fra 18.

Hunt har vært utenriks-minister før. Han prøvde også å bli leder og statsminister i 2019. Da tapte han mot Johnson i siste valgrunde.

Zahawi ble finansminister etter at Johnson byttet om på hvilke jobber folk skulle gjøre i regjeringen. Før det har han vært kunnskaps-minister i ett år.

Suella Braverman fikk 32 stemmer i første runde. Torsdag var det klart for runde to. Der fikk hun bare støtte fra 27 politikere. Braverman er regjerings-advokat, og har jobbet med Brexit for regjeringen før.

Mandag skal politikerne stemme over hvem de støtter igjen. Da skal fem kandidater bli til fire.

Slik skal de holde på til de står igjen med to kandidater til å ta over som leder i partiet. Da er det klart for at alle medlemmer av partiet skal stemme på den de vil ha som ny statsminister.

Det er ventet at en ny leder kan være klar til 5. september. Da skal Underhuset i parlamentet være tilbake fra ferien. Johnson har sagt at han kan gå til dronningen dagen etter. Det vil være for å formelt søke om å få slutte som statsminister, slik at en ny leder av partiet kan ta over.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå