Verden

Mener det kan være farlig å vise at du er skeiv i Polen

Det er blitt vanskeligere å være skeiv i Polen, mener organisasjonen Amnesty International. Det kan også være farlig.

Amnesty har laget en ny rapport. Den er basert på undersøkelser de har gjort blant folk i Polen som er skeive (LHBTIQ+-personer). Den har pågått i litt mer enn et halvår fram til mai 2022.

Organisasjonen mener at den viser at skeive i Polen blir utsatt for trakassering og får ryktet sitt ødelagt. De mener også at det viser hvordan domstoler blir brukt for å gjøre det vanskeligere å jobbe for rettighetene til skeive i landet.

– Det er farlig å vise at du er en del av LHBTIQ+-miljøet i Polen. Du kan risikere å bli angrepet hvis du bærer noe med regnbuemønster. De som angrep eller trakasserte deg vil trolig slippe unna med det, sier Sarian Jarosz. Han har etterforsket saken for Amnesty i Polen.

De mener myndighetene i landet overvåker skeive. Det skal skje systematisk, ifølge Amnesty. Skeive blir ofte presentert på en måte der det virker som at de velger å bryte loven.

Flere skeive har opplevd at de blir anklaget for å være kriminelle. Så må de gjennom rettssaker som kan vare i flere år. Det er både slitsom og det koster mye.

– Det krever mye å være skeiv aktivist i Polen. Mange blir trakassert, truet og utsatt for vold, selv om de jobber på en fredelig måte. Kun fordi de jobber for at skeive skal få bedre rettigheter. Andre blir utsatt for en målrettet overvåking. De kan også bli trakassert av politiet. Andre må gjennom rettssaker der det ender med at engasjementet de har blir kriminalisert.

Det sier Patricia Kaatee. Hun er politisk rådgiver for kjønn og seksualitet i Amnesty International Norge.

Siste utgave

På forsiden nå