Verden

Valgt til president selv om han nylig måtte slutte som statsminister

Det har i lengre tid vært store protester på Sri Lanka. De krevde blant annet at presidenten og statsministeren måtte slutte. Det gjorde de, men nå er statsministeren blitt ny president.

Ved sist valg på Sri Lanka ble Gotabaya Rajapaksa valgt til president. Men de siste månedene har landet vært preget av økonomisk krise. Det har også ført til mangel på drivstoff, medisiner og mat. Det hele endte med at han ble tvunget til å slutte, og til å rømme landet.

Statsminister Ranil Wickremesinghe måtte også slutte. Da hadde han hatt jobben i bare noen uker. Han tok over for Mahinda Rajapaksa i mai. Det er broren til presidenten som måtte rømme fra landet

Sist uke fikk Wickremesinghe jobben med å fylle rollen som president. Det var for å sikre at landet hadde en leder inntil videre. Nå er det klart at han skal få lov til å fortsette fram til neste valg i november 2024. Det har parlamentet bestemt.

Wickremesinghe er fra samme parti som Rajapaksa. De har også ønsket ham som ny president. Det sikret ham nok støtte. Tre av de som stemte på ham har Rajapaksa som etternavn. Den ene er Mahinda. Tre brødre fra familien er nemlig fortsatt folkevalgte. Familien var med på å starte partiet, og har mye makt i det. Wickremesinghe ble valgt med støtte fra 134 av 219 politikere, melder avisa The Guardian.

(Saken fortsetter under bildet)

Statsminister Ranil Wickremesinghe er utnevnt til fungerende president etter at Gotabaya Rajapaksa trakk seg sist uke, men mange demonstranter mener Wickremesinghe også må gå. Foto: Rafiq Maqbool / AP / NTB

Protestene mot lederne i landet roet seg noe ned da Rajapaksa og Wickremesinghe lovet at de skulle slutte. Men det har endret seg etter at Wickremesinghe sa at han ønsket å bli president.

Det har ført til nye, store protester. Demonstrantene har liten tillit til at han skal gjøre noe for å endre på det som har ført til krisa i landet. Det ble enda verre da han erklærte unntaks-tilstand i landet, og lovet at han skulle straffe demonstrantene hardt om han ble valgt til president.

Det er sagt at protestene vil pågå helt fram til Wickremesinghe slutter. Det ble holdt en stille protest i hovedstaden Colombo under valget onsdag. Der krevde demonstrantene at Wickremesinghe må slutte.

Selv om mange er sinte over at han nå kan bli president, så er de neppe overrasket. For det å bytte ut brødrene Rajapaksa var ingen garanti for noen stor endring, mente Kristian Stokke da han snakket med Klar Tale i april. Han er forsker ved Universitetet i Oslo, og ekspert på Sri Lanka.

Da hadde både Mahinda og Gotabaya makt. Men Stokke mente at de kunne bli byttet ut om demonstrantene vant. Uten at det trengte å føre til noen endring.

– For de nye lederne kan fortsette som før. Dette har skjedd i Sri Lanka før. Det kan også bli en stor politisk endring. Det har landet behov for, men jeg mener det er lite trolig, sa Stokke.Siste utgave

På forsiden nå