Verden

WHO mener apekopper er blitt en global helsekrise

Verdens helse-organisasjon (WHO) hadde et møte sist uke. Der ble de enige om at apekopper er blitt en stor krise i hele verden.

– Vi har et utbrudd som har spredd seg raskt over hele verden. Og det sprer seg på nye måter, som vi forstår for lite om. Men det passer med kravene for at vi skal kalle noe for en helsekrise. Det sa Tedros Ghebreyesus fredag kveld. Han er general-direktør i WHO.

Han har fått råd fra en gruppe eksperter på om WHO burde si at sykdommen er blitt en stor krise i hele verden. Men de har vært uenige med hverandre. Derfor hadde de ingen klare råd til Tedros.

Global helsekrise er den mest alvorlige formen for varsel fra WHO. De har gjort det sju ganger siden siden 2009. Det var med sykdommen svine-influensa i 2009 og ebola i 2014. Så gjorde de det med zika-viruset i 2014 og ebola igjen i 2018. Så kom korona-viruset i 2020. I tillegg har de gitt samme status til jobben med å utrydde polio-viruset.

Hera er beredskaps-organisasjonen i Den europeiske union (EU). De har begynt å jobbe med å dele ut vaksiner mot apekopper til ulike land. Sist uke ble det kjent at Sverige får nok doser til å vaksinere rundt 1.500 personer. Det er uklart hvor mange doser Norge vil få. Men det blir trolig rundt samme mengde som Sverige får, ifølge FHI.

FHI har også en idé om hva som har ført til at flere er smittet med apekopper. De tror det er en følge av at færre og færre mennesker er vaksinert mot kopper. Den vaksinen var vanlig fram til kopper ble utryddet. For den virker nemlig også mot apekopper.

Det ble tidlig i mai funnet smitte med apekopper i flere land. Det har aldri før vært noe stort utbrudd i land utenfor Afrika. Men nå er det funnet smitte i 75 land, ifølge WHO. De mener at mer enn 16.000 personer være smittet.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå