Verden

Fire mennesker er henrettet i Myanmar

Det er 50 år siden sist noen ble henrettet i landet.

Fire mennesker har blitt henrettet i Myanmar. De var alle politiske fanger. To av dem var Phyo Zeya Thaw og Kyaw Min Ju. De ble henrettet ved henging. Det skriver statlige medier mandag,

Phyo Zeya Thaw var hiphop-artist. Kyaw Min Ju var en forkjemper for demokrati. Militærjuntaen i landet bekreftet at henrettelsen er gjennomført.

Kona til Thaw heter Thazin Nyunt Aung. Hun sier hun ikke ble informert om henrettelsen på forhånd. Hun ber verden reagere mot juntaen og stille dem til ansvar.

– De må betale for dette, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Thomas Andrews ber også verden om å reagere. Han er en uavhengig menneskeretts-ekspert som jobber for FN.

– Jeg er rasende og knust over nyheten, sier Andrews.

Andrews sier at de ble stilt til retten uten rett til å anke. Det er i strid med internasjonale menneskerettighets-konvensjoner, sier han.

Militærjuntaen kunngjorde henrettelsen i juni. António Guterres sa da dødsdommene ville være et brudd på retten til liv, frihet og sikkerhet. Han er FNs general-sekretær.

Myanmars nåværende myndigheter har kommet med påstander om Thaw og Ju. De mente de sto bak storstilte terrorangrep mot sivile. Begge to satt også fengslet forrige gang Myanmar ble styrt av en militærjunta.

Forrige gang noen ble henrettet i Myanmar var i 1976. Det var under landets forrige militærjunta. Den gang var det studentlederen Salai Tin Maung Oo som ble henrettet.



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå