Verden

Laget plan for å spare på gass

Russland har levert gass til europeiske land. Nå har de laget en kriseplan for å få nok energi til vinteren.

Mange land i Den europeiske union (EU) har vært avhengige av russisk gass. Gassen brukes til å lage strøm.

EU-landene skal bruke mindre russisk gass. Derfor har landene laget en kriseplan. Det opplyser kilder om til nyhetsbyrået DPA.

Det er et møte for energi-ministerne i Brussel tirsdag. Mange har vært bekymret for om det blir nok strøm til vinteren.

Nå har landene blitt enige om å kutte gassforbruket, meldte DPA tirsdag. Kuttet er på 15 prosent mellom 1. august i år og 31. mars neste år.

EU-landene har satt et mål om å fylle gasslagrene før vinteren. Det er for å ha nok energi gjennom vinteren. Hvis ikke kan det bli strømkrise i flere land.

Russiske Gazprom leverer gass til Tyskland. Det går gjennom ledningen Nord Stream 1. Gazprom har meldt at de må levere mindre gass.

Ifølge Kadri Simson har EU-kommisjonen advart mot dette. Simson er EUs energikommissær.

– Vi må være forberedt på kutt i forsyningene fra Russland når som helst, sa Simson. Hun var på møtet med energi-ministerne i Brussel.

Gazprom har sagt at kuttet er av tekniske grunner. Simson mener at det ikke er sant. Det er en politisk motivert valg, sa hun.

Russland har stått for rundt 40 prosent av gass-leveransene til EU de siste årene. EU har derfor vært avhengig av Russland. Spesielt Tyskland.

Russland anklages for å prøve å ramme europeisk økonomi. Samtidig har EU kuttet importen av russisk olje og kull. Det er for å straffe Russland for Ukraina-krigen.

Riina Sikkut er Estlands økonomi-minister. Hun var på møtet tirsdag. Der sa hun at EU må sende et klart budskap til Vladimir Putin. Han er Russlands president. Hun mener at Europa må vise at de ikke lar seg utpresse.

– Vi vet at Russland bruker energi som et våpen. Russland forstår at det blir en vanskelig vinter. Men Europa skal takle dette, sa hun.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå