Verden

Xi advarte Biden mot å utfordre Kina

Xi Jinping og Joe Biden er enige om at de skal ha et møte. Men Xi advarer Biden mot å utfordre Kina når det gjelder Taiwan.

Xi er president i Kina. Biden er president i USA. De to skal ha snakket sammen på telefon torsdag. Da skal de ha blitt enige om at de to skal møte hverandre fysisk, ifølge en anonym kilde i regjeringen i USA.

Det skal nå bli lagt planer for når det passer med et slik møte. Det vil kunne bli det første fysiske møtet mellom de to etter at Biden tok over som president.

Forholdet mellom de to landene er anstrengt. Så langt har både Biden og Xi valgt å snakke sammen via telefon og video.

Og det er særlig en sak som gjør at forholdet er som det er nå. Det er Taiwan, som er en kinesisk øy som styrer det meste selv. Kina vil at det skal bli en vanlig del av Kina, slik det var før. USA har sagt at de vil la Taiwan styre seg selv.

Det ble enda mer anstrengt etter at det ble kjent at Nancy Pelosi har planer om å reise til øya. Hun har mye makt i amerikansk politikk, og er fra samme parti som Biden.

– Den som leker med ilden, vil til slutt brenne seg. Det sa Xi til Biden torsdag, ifølge det nyhetsbyrået Xinhua i Kina. Advarselen skal ha handlet om Taiwan, og at det vil få følger hvis USA utfordrer Kina.

– President Biden var klar og tydelig på at USA har den samme politikken på dette. USA er sterkt imot alle ensidige forsøk på å endre situasjonen slik den er i dag, eller på å skade fred og stabilitet på tvers av Taiwan-stredet, står det i en pressemelding fra Det hvite hus.

Biden fikk mye oppmerksomhet for en tale han holdt i vår. Den ble tolket som at han lovet at USA vil forsvare Taiwan militært ved et angrep fra Kina. Det har ført til at flere lurer på om USA har endret sin politikk.

Det hvite hus meldte senere at USA har samme politikk på dette som før. Det gjør at USA er uklare på om de vil forsvare Taiwan. Det blir kalt «strategiske tvetydighet».

Xi og Biden snakket sammen i 2 timer og 17 minutter, ifølge Det hvite hus. De skal også ha snakket om krigen i Ukraina, økonomi og handel.

Forholdet mellom USA og Kina er fortsatt preget etter tiden da Donald Trump var president i USA. Han startet det han kalte en handelskrig mot Kina. Det gjorde blant annet at det ble ekstra toll på flere varer fra Kina, og at selskaper fra Kina fikk færre muligheter i USA.

Siste utgave

På forsiden nå