Verden

Konkurrerer om være Afrikas beste venn

Verdens ledere ønsker å ha landene i Afrika på sin side.

Flere politikere har reist fra land til land i Afrika den siste tiden. De prøver å samle støtte til sitt syn på verden. Spesielt når det gjelder krigen i Ukraina.

– Det er som om en ny kald krig utspiller seg i Afrika, sier William Gumede. Han er direktør i stiftelsen Democracy Works.

Gumede mener at partene prøver å sikre seg innflytelse.

Sergej Lavrov er utenriks-minister i Russland. Han har nylig vært på rundtur i afrikanske land. Det samme gjelder Frankrikes president Emmanuel Macron. Og den amerikanske bistandssjefen Samantha Power.

Macron var i Kamerun, Benin og Guinea-Bissau i Vest-Afrika. Lavrov reiste til Etiopia, Uganda, Republikken Kongo og Egypt.

De siste fire landene ønsker å være vennlige med Russland. Selv om de også samarbeider med vestlige land.

Macron og Power har snakket om Russland under sine besøk. De har anklaget russiske myndigheter for å drive et kynisk spill. De mener Russland bruker mat som våpen.

Lavrov har fortalt en annen historie. Han fremstiller vestlige land som kjeltringer. Både Macron og Lavrov snakket om de høye matprisene på Afrika-turen. Matprisene har rammet afrikanerne hardt.

Men de hadde forskjellige versjoner av hvorfor situasjonen er som den er. Lavrov mener vestlige land må ta hele skylden for økte matpriser.

FNs hovedforsamling hadde en avstemning i mars. Landene skulle stemme om å fordømme Russlands invasjon av Ukraina. 28 afrikanske land stemte ja. 25 land stemte verken ja eller nei. Eller lot være å stemme.

Analytikere mener Lavrovs besøk i Uganda var viktig. Han ble tatt godt imot av president Yoweri Museveni. Uganda har vært alliert med USA i mange år. Men de har likevel ikke kritisert Russland for invasjonen.

Museveni snakket positivt om båndene mellom Russland og Uganda. Asuman Bisiika er en ugandisk analytiker. Han mener Museveni har stor påvirkning på folkemeningen i Afrika.

– Uganda er tyngdepunktet i Øst-Afrika, sier Bisiika til nyhetsbyrået AP.

Han tror Lavrov er klar over at å møte Museveni var viktig.

Russland forsøker også å påvirke afrikanere med TV-kanalen RT. Den var tidligere kjent som Russia Today. Mange mener RT driver med propaganda for russiske myndigheter. Og at de framstiller krigen i Ukraina slik russiske myndigheter vil.

Kanalen ble fjernet fra Afrikas største plattform for betalingskanaler i mars. Det var på grunn av sanksjonene EU og Storbritannia innførte mot Russland.

– For Russland er det en kamp om å bli hørt i Afrika. Det er ikke viktig for krigen i seg selv. Men for den politiske innflytelsen på lang sikt, sier Anton Harber. Han er professor i journalistikk ved Universitetet i Witwatersrand i Sør-Afrika.





Siste utgave

På forsiden nå