Verden

Hva skjer med al-Qaida nå som al-Zawahri er død?

Al-Qaida har flere ledere å velge mellom når de skal velge sin øverste leder. Men hva vil skje med terror-gruppa i tiden framover?

Ayman al-Zawahri ble drept i et angrep fra USA denne helgen. Han er i flere tiår vært en av lederne i terrorgruppa al-Qaida. Han har vært etterlyst og jaget siden 2001, da han ble anklaget for å ha laget planen for terror-angrepet mot USA 11. september 2001.

Det er uklart hvem som blir ny leder for gruppa. Men på lengre sikt kan al-Qaida bli sterkere etter at al-Zawahri ble drept, mener Greg Barton. Han forsker på internasjonal islamsk politikk ved Deakin University i Australia.

Årsaken er at al-Zawahri skal ha vært en svak leder.

– Han kunne mye og klarte å holde orden på ting. Men han var ingen veldig karismatisk leder. Og neppe veldig inspirerende heller, sier Barton til kanelen ABC News.

Al-Zawahri ble også 71 år gammel. Det gjør at en ny leder kan framstå bedre for en ny generasjon medlemmer av al-Qaida, tror Barton.

Men alt handler om hvem som tar over makta i gruppa. Barton sier al-Qaida kan bli sammenlignet med et stort internasjonalt firma med et kjent navn. En ny leder vil kunne gjøre navnet enda mer kjent.

– Det å drepe al-Zawahri er ingen garanti for at problemet med al-Qaida blir borte, advarer han. Selv om gruppa kan ha blitt svakere de ti siste årene.

For mange husker nok Osama bin Laden som leder for al-Qaida. Han ble drept i et angrep fra USA i 2011. Siden den gang har al-Qaida på noen måter blitt en svakere gruppe, mener Barton. Særlig etter at terrorgruppa Den islamske staten (IS) tok mer og mer makt i Syria og Irak. Det gjorde at de i en periode virket å ha mer suksess.

– Men al-Qaida har vokst i Afrika. De er fortsatt sterke i deler av Midtøsten og Asia, sier Barton.

Charles Lister mener drapet på al-Zawahri ført til en akutt krise i gruppa for å finne ut hvem som skal ta over. Det skriver avisa The Washington Post Lister er ekspert på terror ved Midtøsten-instituttet i Washington. Ifølge ham er det Saif al-Adel som er ventet å bli ny leder. Men han har sin base i Iran.

Det har ført til at flere har vært skeptiske til ham. Blant annet tre grupper som har støttet al-Qaida, skrev Lister i et innlegg denne uka. Ifølge Lister kan det være slutten på al-Qaida som en internasjonal terrorgruppe. Flere grupper har også brutt med al-Qaida de siste årene. Blant annet under krigen i Syria. Dette kan ha skapt et inntrykk av at lederne i al-Qaida er svake. Og da kan de sentrale lederne gå langt for å vise at de er sterke, mener Lister.

Avisa The Guardian lister også opp flere andre som kan utfordre al-Adel. Den ene er Abd al-Rahman al-Maghrebi, som er leder for medier hos al-Qaida. En annaen er Abu al-Walid al-Falastini som holder til i Syria, og er viktig for ideologien og tankene til gruppa.

Flere andre lokale ledere kan også ta over makta. To av de afrikanske lederne blir nevnt. Yazid Mebrak er leder for gruppa i Islamsk Maghreb nordvest i Afrika. Men Ahmed Diriye i Øst-Afrika er en mulig utfordrer. Han er også leder for terrorgruppa al-Shabaab, som har lovet å være lojale mot al-Qaida.

Det er ventet at det kan komme et svar på drapet på a-Zawahiri. Ifølge kanalen BBC har USA bedt sine borgere om å følge nøye med når de er i andre land. De frykter at drapet kan føre til al-Qaida eller grupper som støtter dem, vil angripe. Enten folk fra USA eller bygg som ambassader.

Siste utgave

På forsiden nå