Verden
Bildet er av små utbrudd av lava fra bakken. Det ser ut som noen under bakken spytter den opp. Terrenget rundt er goldt. Foto: Marco Di Marco / AP / NTB

Island gjør seg klare for utbrudd fra vulkan

Det er ventet utbrudd fra vulkanen Fagradalsfjall. Den siste tiden har det nemlig vært mange små jordskjelv i området.

Det skal være mye bevegelse i magmaen mellom to vulkaner på Island, melder kanalen RUV. Bilder med satelitt skal vise at det er mye som skjer under overflaten på jorda mellom Keilir og Fagradalsfjall. Det er to av mange vulkaner på Island.

Begge ligger på samme halvøy som byen Reykjavik. Det er også hovedstaden i landet. Flere geologer tror det er svært stor sjanse for at det kan skje et utbrudd fra en av de to vulkanene i løpet av bare noen dager eller uker.

Det er bare et drøyt år siden det var små utbrudd ved Fagradalsfjall. På våren i fjor kom det små utbrudd av lava opp fra bakken. Det skjedde samtidig som det var mange små jordskjelv. Denne gangen øker mengden magma under Fagradalsfjall rundt dobbelt så fort som i fjor.

Siden helgen har det vært flere tusen små skjelv. Det største var godt over 4 på Richters skala. Det er skalaen for å måle jordskjelv.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå