Verden

Noen prøvde å smugle militært utstyr over den finske grensa til Russland

Flere personer er blitt hindret i å frakte utstyr fra Finland til Russland. Det er utstyr som kunne vært viktig for hæren, sier det finske Tollvesenet.

Finske tollere har gjort 2.500 kontroller mellom 22. juli og 27. juli. På den uka fant de ulovlig utstyr rundt 100 ganger, melder Tollvesenet.

– For tiden er vi i gang med en tidlig gransking av rundt 20 saker med folk som reiser over grensa, sier de.

Det er blitt strenge regler for hva som er lov å selge eller sende til Russland etter 24. februar. Da angrep landet Ukraina, og krigen pågår fortsatt.

Tollerne på grensa mellom Russland og Finland har flere ganger funnet droner når de har hatt kontroll. De har også funnet annet utstyr som er forbudt å ta med tilbake til Russland.

Dette er ting som kan gi Russland en bedre «industriell og militær kapasitet». Ofte fordi dette er ting som kan bli brukt i krigen.

Det er også gjort beslag av luksusvarer som det også er forbudt å selge til Russland.

Det har den siste tiden blitt flere russiske turister i Finland. Det er det mange finner som er svært lite fornøyd med. Flere politikere har sagt at landet må slutte å dele ut visum til russiske turister. Det er ventet at regjeringen og president Sauli Niinistö skal snakke om saken denne uka.

Klar Tale har bedt om en kommentar fra Tolletaten i Norge. De har ingen kjennskap til at det er gjort noen slike beslag på grensa mellom Norge og Russland på Storskog i sommer.

Klar Tale har også spurt om det er gjort noen endring på kontrollene siden februar. Det er omfattet av taushetsplikt, og noe Tolletaten ikke kan svare på.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå