Verden
Tysklands statsminister Olaf Scholz kunngjorde fredag en storstilt redningsplan for det kriserammede gasselskapet Uniper. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Scholz åpner for å drive atomkraftverk videre

De tre siste atomkraftverkene i Tyskland skal etter planen stenge 31. desember. Men det kan endre seg som følge av situasjonen i verden.

Olaf Scholz er tysk statsminister sier at det kan være fornuftig å fortsette driften ved de siste atomkraftverkene i landet. Mange har krevd at de må være i bruk lenger for å produsere energi Europa trenger.

Scholz sa så sent som i juni at målet er å slutte med atomkraft i Tyskland. Planen har vært at alle skal være stengt 31. desember 2022. Nå åpner han altså for at de kan bli drevet lenger.

– Når det gjelder energi-forsyningen i Tyskland er de tre atomkraftverkene bare relevante for å lage energi. Og bare for en liten del av den. Det kan likevel gi mening å drive dem videre, sa Scholz onsdag.

I teorien er det også mulig å starte opp igjen tre andre atomkraftverk, ifølge Tüv. Det er et kontrollorgan i Tyskland. De mener det er teknisk mulig for landet å ha drift ved seks atomkraftverk i vinter.

Det kan bety billigere strøm i Norge også, ifølge Tor Reier Lilleholt. Han er kraft-analytiker hos Volue Insight.

– Det er klart at det blir spennende å se hvordan de følger opp dette, sier han til kanalen NRK.

Lilleholt mener at seks atomkraftverk i Tyskland vil lage mye strøm. Hele Norge vil bare lage omtrent dobbelt så mye strøm. Og da kan det bli billigere strøm, ifølge Lilleholt.

– Det vil være et viktig bidrag til at vi kan komme gjennom vinteren og kraft-krisen vi har i Europa. Det ville gitt billigere strømbåde i Tyskland og også Sør-Norge, sier han.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå