Verden
Satellittbilde av fengselet i Olenivka som ble ødelagt i et angrep som Russland og Ukraina beskylder hverandre for å stå bak. 53 ukrainske krigsfanger døde i angrepet. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB

FN vil granske bombet fengsel i Ukraina

Et fengsel med krigsfanger fra Ukraina ble bombet nær byen Mariupol. Nå vil FN sende et team for å granske hva som skjedde.

Europa — Både Ukraina og Russland beskylder hverandre for angrepet. Fengselet i Olenivka i nærheten av Mariupol ble sprengt. Over 50 ukrainske fanger døde i angrepet. Fengselet ligger i et området der russiske soldater nå har kontroll.

Men hva skjedde? Hvem angrep?

– Vi har mottatt forespørsel fra den russiske siden og forespørsel fra den ukrainske siden om gransking, sier António Guterres. Han er general-sekretær i verdens-organisasjonen FN.

Han sier han kan sende en gruppe som kan granske hva som har skjedd. Men FN kan ikke gjøre noen etterforskning om det har skjedd noe kriminelt. Guterres sier FN håper at de kan komme til alle steder de trenger.

Russland hevder at fengselet ble rammet av et ukrainsk rakettangrep. De sier også at flere av de drepte soldatene var med på forsvaret av stålverket i Mariupol.

Ukraina legger hele skylden på Russland. De sier at de ikke hadde angrep med raketter eller annet den dagen. De mener at det er blitt lagt miner i fengselet. Og at det er gjort av folk som samarbeider med russiske FSB og Wagner-gruppa.

USA mener at Russland er i gang med å lage falske bevis. Og at disse bevisene er til for å vise at Ukraina bombet fengselet. Amerikansk etterretning sier at russerne vil legge bevis der. Det skal få det til å se ut Ukraina var ansvarlig og sto bak et rakettangrep.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå