Verden

Kampen for å få vaksinert hele verden

Vi i Norge skal huske hvor heldige vi er, sier lege.

Det er gått over to år siden korona-pandemien kom til Norge. Mange har tatt tre doser av korona-vaksinen. Flere vil få tilbud om fjerde dose. Samtidig er det folk i andre land som ikke har fått første dose.

Nesten sju av ti i verden har fått første dose. Det skriver statistikk-byrået Our World in Data. Mens i fattige land har færre fått vaksine.

Sverre Håkon Evju er kommune-overlege i Narvik. Han og to andre har startet organisasjonen Vaksine beskytter flokken. Kari Arntsen og Anne Svelstad Evju var også med å starte organisasjonen. De jobber innen helse.

De samler inn penger til Gavi. Gavi jobber med å vaksinere folk i utviklingsland. Vaksine beskytter flokken har samlet inn nesten 500.000 kroner, forteller Evju.

– Pandemien er ikke over. Viktigheten av vaksinen gjelder fortsatt, sier Evju til Klar Tale.

Evju sier at de ikke kun startet organisasjonen for korona-vaksiner. Men den siste tiden har det blitt det viktigste. Han tror at det kommer flere pandemier.

– For eksempel ser vi hvordan apekopper sprer seg nå.

Han sier at vi i Norge må huske hvor heldige vi er. Vi får vaksinen gratis. Det gjør ikke folk i alle land. Ikke alle har råd til å ta vaksinen, sier Evju. Derfor mener han vi har et ansvar til å bidra.

– Hele kloden er flokken vår.

Evju mener det vil komme flere varianter av korona. Og det går utover oss i Norge også. Det er lett å glemme når vi lever som vanlig her i Norge, sier han.

Viruset sprer seg fortsatt og muterer.

– Hvor mange nye bølger med korona vi får kommer an på hvor mye viruset får spredt seg. Vaksiner er det viktigste vi har for å beskytte oss.

Tormod Simensen jobber i Gavi. Han forteller at de driver vaksine-programmet Covax. Det gjør de sammen med Verdens helse-organisasjon (WHO) og flere andre organisasjoner.

– Covax her sendt 1,6 milliarder doser korona-vaksiner til 145 land, sier Simensen til Klar Tale.

Simensen forteller at 1,4 milliarder av dosene har gått til verdens fattigste land. Han sier at de nærmer seg at halvparten har fått to doser i disse landene. Samtidig har situasjonen endret seg, ifølge Simensen.

– Selv om vi ser nye bølger av infeksjoner, er etterspørselen etter vaksiner mindre. Vi ser ikke på korona som like alvorlig lenger.

Land prioriterer andre utfordringer innen helse, sier han. Han sier at Covax fortsetter å ha fokus på landene som har vaksinert færrest.Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå