Verden

Våpenhvile etter bombing i Gaza

Den siste uka har bomber fra Israel truffet hus i Gaza. Minst 44 palestinere er drept.

Israel sier de har angrepet Gaza for å ta ut ledere av gruppa Islamsk hellig krig. De har sendt raketter mot Israel. Israel har angrepet tilbake. 44 palestinere er drept i angrepene. Blant dem er 15 barn, sier palestinske helsemyndigheter. Minst 360 mennesker er skadd.

Søndag ble det våpenhvile mellom partene. Men på Gaza lover de hevn.

Overlevende sier at Israel har gjort for lite for å beskytte barn og vanlige folk. De sier de ikke fikk advarsler før rakettene regnet ned over dem. Mange har heller ingen steder å gjemme seg.

Israelske eksperter er fornøyd med hvordan konflikten har vært til nå. Det skriver avisa

Times of Israel. De sier det er få skadde og lite skade på israelsk side.

Videoer fra Gaza viser unge menn som går i gatene. De hyller de drepte lederne av Islamsk hellig krig som martyrer. De unge mennene advarer om at «Mohammeds hær vil vende tilbake», skriver Times of Israel.

Begge parter har advart mot at våpenhvilen bare gjelder så lenge begge overholder den.

– Situasjonen er fortsatt veldig sårbar. Jeg oppfordrer alle parter til å overholde våpenhvilen, sier norske Tor Wennesland. Han er spesialkoordinator for verdens-organisasjonen FN i Midtøsten. Wennesland og Egypt har jobbet sammen for å få til en våpenhvile.

Egypt hadde også rollen som mekler i fjor. Da var det krig mellom Israel og den palestinske gruppa Hamas.

Angrepene har ført til en humanitær krise, ifølge FN. Veiene inn til Gaza har vært stengt. Folk er uten strøm. Gasskraftverket på Gaza har måttet stenge. I tillegg er flere hundre bygninger og hjem ødelagt eller skadd. Tusenvis av mennesker er uten et sted å bo.

Våpenhvilen søndag ble til etter at flere høytstående medlemmer av Islamsk hellig krig er blitt drept. Islamsk hellig krig er knyttet til Israels erkefiende, Iran. Den er regnet som en terrorgruppe av EU og USA.

Organisasjonene FN og Redd Barna reagerer på at barn er blitt drept. Angrepene gjør også mange barn redde. De ber om at våpenhvilen fortsetter. Og at det blir fred over lengre tid i området.

---

Kort om saken

  • Den siste uken har flere bomber fra Israel truffet hus i Gaza.
  • Minst 44 palestinere er drept.
  • Nå skal de ha blitt enige om våpenhvile.

---Siste utgave

På forsiden nå