Verden

Håper på et fredelig valg

Det er valg i Kenya. Tidligere har det brutt ut kamper når en ny president blir valgt.

Raila Odinga leder på meningsmålingene. Han var i eksil i Norge noen måneder i 1991. Odinga har vært en av Kenyas ledende politikere i mange år.

Han har støtte fra Uhuru Kenyatta. Kenyatta er den nåværende presidenten.

Kenya har en historie med blodige sammenstøt når det er valg. Landet har slitt den siste tiden. Det er økende priser og tørke. Folk er misfornøyd med den politiske eliten.

Det er gjort flere endringer for å sørge for at maktoverdragelsen skjer på fredelig vis. Kenyatta skal gå av etter å ha sittet med makten siden 2013.

Kandidaten må få mer enn 50 prosent av stemmene. Hvis ikke må det holdes et nytt valg. William Ruto er den andre kandidaten til å vinne.

Både Odinga og Ruto har bedt om fredelige valg. Men de frykter gatekamper. Mer enn 150.000 sikkerhetsstyrker er kalt ut for å ta vare på sikkerheten.

Odinga tapte valget i 2007. Da ble det nesten borgerkrig. Odinga tapte også valget mot Kenyatta i 2017. Da sloet politiet hardt ned på demonstrasjoner. Flere titall ble drept.

Verken Odinga eller Ruto tilhører den dominerende Kikuyu-stammen. Det har tre av de fire siste presidentene har gjort. Derfor blir valget sett på som et nytt kapitel i Kenyas historie.

Hvis Odinga vinner, vil hans makker Martha Karua bli den første kvinnelige visepresidenten i Kenyas historie.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå