Verden

Forfatteren Salman Rushdie angrepet i USA

Forfatteren Salman Rushdie ble overfalt og knivstukket på scenen. Det skjedde i delstaten New York fredag. Han er i live og blir operert.

Nord-Amerika — Forfatteren Salman Rushdie skulle ha foredrag på en litteraturfestival i USA. Der ble han angrepet på scenen. Rushdie kjemper for livet på sykehus.

En journalist fra nyhetsbyrået AP så alt som skjedde. En mann stormet scenen. Han begynte å slå eller stikke forfatteren. Det skjedde da Rushdie ble introdusert. Mannen ble overmannet. Imens segnet Rushdie om på bakken. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet. En politimann var til stede.

Hendelsen skjedde fredag formiddag amerikansk tid. Det var i småbyen Chautauqua. Den ligger rundt 50 mil nordvest for New York by. Flere hundre personer var møtt fram. De ville høre Rushdies forelesning ved The Chautauqua Institution. Rushdie bor til vanlig i New York i USA. Han har hatt forelesninger der flere ganger før.

Rushdie fikk raskt helsehjelp. Han ble fraktet til sykehus og skal være i live. Det skriver flere medier.

Andrew Wylie er en av Rushdies talspersoner. Salman opereres, sier han i en e-post til nyhetsbyrået Reuters.

Delstatspolitiet sier at Rushdie ser ut til å være stukket i halsen. Han er fløyet til et sykehus i nærheten.

Kathy Hochul er guvernør i New York. Hun sa at Rushdie er i live. Og at han får «den hjelpen han trenger». Hochul fordømmer angrepet. Hun roser politimannen som grep raskt inn. Også ordstyreren ble angrepet.

Rushdie er 75 år gammel. Han har hatt beskyttelse fra politiet i mange år. Årsaken er en oppfordring om å drepe ham. Han skrev boka «Sataniske vers» på 1980-tallet. Mange muslimer mener boken er blasfemisk. Etter utgivelsen utstedte Irans øverste leder en fatwa. Denne sier at forfatteren og de som bidro til å utgi boken, skulle drepes. Mange oppfattet dette som en dødsdom.

Iran utlovet også en dusør på rundt 3 millioner dollar. Det skulle folk få for å drepe Rushdie. I nesten et tiår levde forfatteren i skjul. Han flyttet ofte. Selv barna hans fikk ikke vite hvor han bodde.

I Norge ble Rushdies forlegger, William Nygaard, skutt. Han ble angrepet utenfor boligen sin i Oslo. Angrepet var i 1993. Nygaard overlevde attentatet. De fleste mener han ble angrepet for å gi ut «Sataniske vers» på norsk.

Nygaard er sjokkert over angrepet på Rusdie.

– Jeg håper bare det går bra med ham. Og at det ikke er alvorlig, sier Nygaard på telefon til NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre skriver i en e-post at nyheten om angrepet er rystende.

– Mine tanker er hos Rushdie og hans nærmeste. Jeg håper det går bra med ham, skriver Støre.

Både han og utenriksminister Anniken Huitfeldt kobler angrepet mot ytringsfrihet.

Irans regjering har for lengst tatt avstand fra fatwaen mot Rushdie. Men motstanden mot ham og boken fortsetter. En stiftelse i Iran vil gi enda mer penger for å drepe forfatteren.

Rushdie er kjent over hele verden. Han har lenge vært en tydelig forsvarer av ytringsfriheten. Han stilte blant annet opp for å forsvare det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Der ble flere ansatte drept i et angrep i 2015.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå