Verden

Hun vil endre Italia

Giorgia Meloni kan bli Italias første kvinnelige statsminister. – De kommer til å si at vi er farlige, sier hun.

Giorgia Meloni leder partiet Italias Brødre. Partiet var lite populært for fem år siden. Da fikk det bare 4,4 prosent av stemmene. Nå viser meningsmålingene noe helt annet. Italias Brødre kan få hele 24 prosent i valget 25. september.

Da blir de landets største parti. Meloni blir Italias første kvinnelige statsminister. Hun er 45 år gammel. Hun begynte med politikk som 15-åring. Da var hun med i en ungdomsbevegelse. Det var for partiet Den italienske sosiale bevegelse (MSI).

Hun var med å stifte partiet Italias Brødre i 2012, som hun i dag leder.

Italia har et innviklet valgsystem. Det er ikke bare velgerne som bestemmer. Partilederne må samarbeide med andre partier. Meloni har alliert seg med ytre høyre-partiet La Liga. Matteo Salvini er partileder. I tillegg til tidligere statsminister Silvio Berlusconi fra Forza Italia.

Meloni og Salvini er opptatt av å stoppe ulovlig innvandring. De bryr seg om det de kaller Europas kristne identitet.

Meloni er også opptatt av nasjonalisme. Og den tradisjonelle familien. Hun har tidligere sagt at hun ikke liker «LGBT-lobbyen».

Meloni er en høyrepopulist. Populister er opptatt av «folket». De kritiserer ofte «eliten».

Mange har vært bekymret for hvor partiet til Meloni startet. Det blir sett på som arven etter Benito Mussolini. Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943. Han var en diktator. Han startet fascismen.

Fascisme er en form for høyreekstrem nasjonalisme. Italias Brødre bruker det samme flamme-symbolet som Mussolini. Selv har Meloni sagt at høyresiden i Italia for lengst har forlatt fascismen.

Hun holdt en tale i Spania tidligere i sommer. Hun støttet det spanske ytre høyre-partiet Vox.

– De kommer til å si at vi er farlige, ekstremister, rasister, fascister, fornektere og homofober, sa Meloni.

Hun avsluttet talen med å gjenta slagordene «Ja til naturlige familier! Nei til LGBT-lobbyen! Ja til seksuell identitet! Nei til kjønnsideologi!».

---

Fakta: Valg i Italia

  • Italienerne velger ny nasjonalforsamling 25. september.
  • Partiet Italias Brødre gjør det bra på meningsmålinger.
  • Giorgia Meloni kan bli Italias første kvinnelige statsminister.

---



Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå