Verden

Romteleskop viser bilder av Jupiter

Nye bilder viser solsystemets største planet, slik vi aldri har sett den før.

Verdens største romteleskop har tatt bilder av Jupiter. Det var James Webb-teleskopet som tok bildene for noen måneder siden.

– Vi har aldri sett Jupiter slik før. Det hele er ganske utrolig. Det sier Imke De Pater til Nasa sin egen blogg. Nasa er en organisasjon som driver med romfart. De Pater har ledet arbeidet med å lage bildet. Han jobber på University of California.

Etter at bildet ble tatt er det lagt på farge, slik at vi kan se hvordan planeten faktisk ser ut. Det er lagt til både blått, hvitt, grønt, gult og oransje.

Jupiter er en gassplanet. Det betyr at det er ingen steder du kan stå på, slik som vi kan på jorda. Det er ingen overflate, kun gass og væske som sirkler rundt.

---

Hva er James Webb-teleskopet?

  • Teleskopet er et verktøy som er sendt opp til verdensrommet. Det skal ta bilder av ting vi aldri har sett før. Slik at forskere kan finne ut hvordan solsystemet vårt en gang var.
  • Teleskopet gjør at du kan se ting som er langt borte på nært hold.
  • Du kan sammenligne det med en kikkert, bare en veldig bra en.
  • Det tok 25 år å planlegge og bygge «James Webb».
  • Det er like stort som en tennisbane og har kostet nesten 10 milliarder dollar å lage. Det er omtrent 90 milliarder norske kroner.

---

---

790106-0203 Voyager 58M to 31M reduced.gif

Bildet er tatt av et romskip som heter Voyager 1. Bilde: Nasa / JPL

---

Planeten er vårt solsystems største planet. Den er veldig stor. Og tilsvarer cirka 1.300 jordkloder. Til sammenligning har jorda kun én måne, mens Jupiter har 79 måner.

– Vi hadde ikke forventet at det skulle være så bra, for å være ærlig, sier De Pater.

Thierry Fouchet har forsker sammen med De Pater. Hun er også imponert.

– Det er utrolig at vi kan se så mange detaljer på Jupiter. Både ringene, små satellitter og små galakser på et bilde, sier hun.

---

Kort om saken

  • «James Webb-teleskopet» har tatt bilder av Jupiter.
  • Aldri før har vi sett så bra bilder av solsystemets største planet.

---

Siste utgave

På forsiden nå