Verden

Tørken i Europa blir stadig verre

Den alvorlige tørken i Europa blir stadig verre. Elver er tomme for vann. Innsjøer tørker opp.

Europa — Hetebølger og nesten ikke regn. Slik har det vært de siste månedene i mange land. Varmen i Europa får store følger. Det er tørke.

Nesten halvparten av EUs landområder risikerer å rammes, sier eksperter.

I elva Rhinen i Tyskland er det veldig lite vann. Elva brukes til transport av gods. Men det er vanskeligere enn vanlig. Årsaken er veldig lite vann i elva.

I Frankrike er innsjøer tørket ut. Myndighetene har bestemt at folk må spare på vannet. Tørken fører til mindre produksjon av mat. Landet opplever sin verste tørke på 65 år, ifølge nasjonale væreksperter.

I Spania synes tørken i flere innsjøer. Som for eksempel Garda-sjøen.

I Italia har det ikke regnet på måneder.

Tørken overvåkes av eksperter i Den europeiske union. Overvåkingen (GDO) sier at det har vært store hetebølger siden mai. Og det har ikke regnet.

– Den alvorlige tørken har rammet mange regioner i Europa siden begynnelsen av året. Den har spredt seg. Den er blitt forverret tidlig i august, skriver GDO i en rapport.

De advarer mot enda mer tørke i svært mange land i Europa. Det gjelder Italia, Spania, Portugal, Frankrike, Tyskland, Nederland, Belgia, Irland, Luxembourg, Romania og Ungarn, samt Storbritannia, Serbia, Ukraina og Moldova.

17 prosent av Europa er nå i farekategorien rødt nivå. Det er 11 prosent mer enn i juli.

Samtidig har det begynt å regne mer i enkelte områder. Da kommer det gjerne også stormer med torden. Slikt uvær får andre og farligere følger.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå