Verden

Over tusen døde som følge av flom i Pakistan

Det har siden juni vært uvær og flom i Pakistan. Så langt er det over tusen døde. Mange av disse er barn, ifølge myndighetene.

Minst 1.033 personer i Pakistan er døde som følge av flom. Tallet er fra myndighetene, og ble delt med media søndag morgen. 119 av de døde hadde dødd det siste døgnet. Det sa myndighetene ifølge kanalen CNN. Det skal være 348 døde barn.

Landet er preget av mye og kraftig regn. Regnet er et resultat av et uvær som blir kalt monsun. Det er noe som skjer hvert år, men i år er det ekstra sterkt.

Så langt har monsunen fått følger for mer enn 33 millioner mennesker i Pakistan. Det bor rundt 220 millioner i landet. Ifølge myndighetene er mange boliger ødelagt. Hver sjuende pakistaner skal ha fått ødelagt hjemmet sitt. Helt eller delvis.

Det er vanskelig å nå fram med hjelp til ofre for uværet, ifølge organisasjonen Røde Kors. De sier det er enorme skader.

– Vi ser ødeleggelser som nesten ser ut som det gjør etter jordskjelv. Vi har fått en rapport fra vårt lokale kontor i Pakistan. De sier at situasjonen blir verre og verre for hver eneste time. Det sa Torben Bjørke-Henriksen søndag. Han er leder for humanitære behov i Røde Kors Norge.

Alt vannet gjør at det er få muligheter til å få sendt hjelp dit det trengs mest, ifølge Bjørke-Henriksen.

– Veier og kjøretøy er ødelagt. Mange av de som trenger hjelp, er uten kontakt med verden rundt. Vi frykter at det verste er i vente. Denne typen katastrofer kan føre til at det blir mer av sykdommer som kan spre seg i vannet, sa han.

Pakistan er nummer åtte på listen til Global Climate Risk Index. Den skal vise hvilke land som er mest sårbare for ekstremvær som følge av et endret klima. Myndighetene sier at krisen er et resultat av et endret klima, og sier dette er et klima-mareritt. Det melder avisa The Guardian.

2010 er til nå det verste året for flom som er registrert i Pakistan. Da døde mer enn 2.000 personer. Da var det flom i en femdel av landet.

Siste utgave

På forsiden nå