Verden

Slik kan billigere gass i EU føre til billigere strøm i Norge

Både gass og strøm koster mer enn noensinne. Nå kan EU bestemme at gass skal bli billigere. Det kan også gjøre norsk strøm billigere, tror en kraft-analytiker.

Mange i Europa er urolige som følge av svært dyr gass og strøm. Også ledere i Den europeiske union (EU) er bekymret.

Mandag sa Ursula von der Leyen at det kan komme en plan for å hindre at det blir enda dyrere. Hun er leder for EU-kommisjonen.

Hun sa at de jobber med et forslag til å løse krisen nå, men også for å endre energimarkedet i Europa i framtiden.

Det er ukjent nøyaktig hva hun vil foreslå. Men hun nevnte selv at det kan være behov for å hindre at dyr gass alltid må føre til dyr strøm. Det sa hun i en debatt med den tyske finansministeren mandag.

– Det er gass som for tiden påvirker prisen på strømmarkedet mest. Med de ekstreme prisene vi nå ser, må vi koble de to fra hverandre, sa hun ifølge avisa Financial Times.

Tor Reier Lilleholt sier at han har ventet på at EU skulle gjøre nettopp dette. Han er kraft-analytiker i Volue Insight.

Han sier at Spania og Portugal har gjort noe lignende siden mai i år. Der har staten betalt deler av prisen for gass som blir brukt til å lage strøm. Det har ifølge Lilleholt ført til at strøm koster mindre enn det ellers ville gjort i de to landene.

For ellers i Europa er det nemlig slik at prisen på strøm blir svært påvirket av hvor mye det koster å lage strøm i gasskraftverk. Nå koster gass mye penger, og da koster det også mye å lage strøm.

Og i år har gass blitt mye dyrere. Særlig etter at Russland angrep Ukraina.

– Når Støre sier at vi har den beste statlige støtten for strøm, tror jeg han har glemt Spania og Portugal. Alt forbruk i Spania koster nå to kroner. I nabolandene Frankrike og Tyskland koster det ti kroner, sier Lilleholt.

Tyskland er et av landene som er sterkt avhengig av russisk gass. Her er et av landets gassdrevne kraftverk i hovedstaden Berlin. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

Hvis EU velger å sponse deler av prisen på gass til strøm opp til et visst nivå, vil det få følger for prisen på strøm i både Europa og Norge, sier Lilleholt.

– Da kan Norge ha billigere strøm, og likevel spare vann, sier han.

31. august er det lite vann igjen i vannkraftverkene lengst sør i Norge. Derfor er det et mål om å spare på det vannet vi har, slik at vi har vann til å lage strøm i vinter. For å få det til, må norsk vannkraft koste nok til at andre land takker nei til å kjøpe fra oss. Derfor må det koste mer enn prisen for å lage samme mengde strøm med gass. Det er fordi Norge kjøper og selger strøm fra andre land i Europa.

Så om det koster mindre å lage strøm med gass, vil andre land betale mindre for norsk strøm også. Så da kan den bli billigere, uten at den blir solgt til andre land.

– Det er mye viktigere for prisen på strøm enn det andre som er foreslått, ifølge Lilleholt.

Det er blant annet foreslått å sette grenser for hvor mye strøm Norge vil selge til andre land. Det er det flere ledere i andre land som har sagt at de er skuffet over.

Men det er også noen utfordringer med at stater skal betale en andel av prisen på gass, sier Lilleholt. Det er nemlig ekstremt dyrt.

Spania og Portugal har selv meldt inn til EU-kommisjonen at de må bruke 82 milliarder kroner fram til mai neste år for å sikre en lavere pris på strøm.

Det blir også mindre å tjene for folk som ellers ville prøvd å spare strøm, sier Lilleholt. Men alternativet er verre, mener han.

– Industrien i Europa trenger hjelp. Det vil få dramatiske følger på lang sikt, om den må klare seg uten hjelp på kort sikt, sier Lilleholt. Han mener det kan føre til at flere fabrikker blir flyttet fra Europa til Asia. Årsaken er at det koster mindre å lage ting der. Men da vil mange i Europa være uten jobb.

Ledere fra alle land i EU skal ha et møte fredag i neste uke. Der skal de snakke om krisen og si hva de mener om et mulig forslag fra EU-kommisjonen

Von der Leyen lover å jobbe raskt.

– Vi trenger en nødløsning som kan gjelde ganske raskt etter at det blir bestemt. Kanskje i løpet av uker, sa von der Leyen mandag.

Siste utgave

På forsiden nå