Verden

Latvia bygger gjerde på grensa mot Belarus

Latvia gjør nå som flere av andre land. De velger også å bygge et permanent gjerde langs grensa mot Belarus.

Latvia har denne uka valgt å forlenge unntaks-tilstanden på grensa til Belarus. Det er fjerde gang det skjer. Unntaks-tilstanden har vart siden august i fjor. Da var det kaos på grensen mellom Belarus og flere av deres naboland.

Det var mest fokus på det som skjedde på grensa mellom Belarus og Polen. Svært mange flyktninger på reise gjennom Belarus kom fram til grensa til Polen. Og Belarus ble anklaget for å bruke flyktningene som et våpen mot nabolandet Polen.

Det førte til at Polen valgte å bygge gjerder på grensa. Det samme gjorde Litauen. Denne uka ble det også kjent at Litauen er ferdig med sitt gjerde på grensa mot Belarus. Det meldte den statlige kanelen LRT. Den grensa er rundt 680 kilometer lang.

I Latvia ble det rullet ut et midlertidig piggtrådgjerde. Det ble også sagt at de skulle vurdere å bygge et permanent gjerde eller mur.

Nå er det klart at det skal bli bygging.

Innenriks-departementet melder denne uka at de har fjernet trær og busker fra 70 prosent av strekningen langs grensa. De er også i gang med å bygge de første kilometerne med gjerder.

Det skjer etter at det de siste ukene har blitt mer på grensa igjen. Det melder den statlige kanalen LSM.

Men mye av arbeidet gjenstår. Planen er at gjerdet skal bli 150 kilometer langt, melder LSM. Ifølge blant annet kanalen Euroradio skal gjerdet være minst 2,7 meter høyt. Det skal også bli bygd tårn for vakter, broer for fotgjengere og andre ting de må ha langs grensa.

Arbeidet med gjerdet er ventet å bli klart til slutten av februar 2024. Resten skal være klart i løpet av juni samme år.

Det har vært ekstra fokus på sikkerhet i de baltiske landene Latvia, Estland og Litauen det siste halve året. Krigen i Ukraina har hatt stor betydning for dette.

Latvia har også bygd på grensa til Russland. Den første delen av det gjerdet ble bygget i 2015. Magasinet Newsweek skrev om prosjektet da det nettopp hadde startet.


Siste utgave

På forsiden nå