Verden

Hva skjer ved det ukrainske kraftverket?

Verdens land følger situasjonen på kraftverket ved byen Zaporizjzja i Ukraina. Hva er det egentlig som skjer?

Russland angrep nabolandet Ukraina 24. februar. Krigen pågår fortsatt. De siste ukene er det et spesielt sted som har tatt mye av oppmerksomheten. Kjerne-kraftverket som ligger i byen Zaporizjzja i Ukraina.

---

Hva er et kjernekraftverk?

  • Et kjernekraftverk produserer elektrisk energi. For å klare det bruker den kjerneenergi. Det betyr at den skaper varme som får turbinene til å gå rundt, som igjen skaper energi.
  • Det var denne varmen som blir laget som førte til ulykken i Tsjernobyl. Det ble rett og slett for varmt. Det førte til at trykket ble for høyt og hele eksploderte.

Kilde: Store Norske Leksikon

---

Siden mars har soldater fra Russland hatt kontroll over kraftverket. Soldater fra Russland passer på, mens teknikere fra Ukraina jobber der. Det har blitt sagt at de jobber hele tiden, uten at de får pause. Om dette er sant, er usikkert.

Men det har skapt bekymring for mange andre land. Folk er redde for hvor mye skade kraftverket kan gjøre. Tsjernobyl-ulykken skjedde i 1986. Det er fortsatt mye stråling igjen etter ulykken. Så mye at folk ikke kan bo der.

Derfor prøver alle verdens land å løse problemet.

Vi leker med ilden, og noe svært, svært katastrofalt kan komme til å skje.

—  Rafael Grossi

Grossi er sjef for Det internasjonale atomenergi-byrået (IAEA). De jobber for å sikre at kraftverk ikke blir ødelagte.

For noen dager siden reiste de til kraftverket for å følge med. Det skjedde etter en lang diskusjon med Russland. Putin mente de hadde kontroll, men IAEA ville sjekke selv.

Bare noen dager før de var der hadde verket mistet strømmen. Men det funket igjen kort tid etter. Det har også vært flere angrep rundt verket. Både med gevær og bomber. Grossi ber om at både Ukraina og Russland slutter med det.

Etter at IAEA hadde vært på besøk skrev de en rapport. Der ba de om at militæret forsvant og at en egen gruppe kunne passe på verket.

Volodymyr Zelenskyj var fornøyd med at de nevnte at soldater fra Russland var på verket.

Russland var ikke like fornøyd. De mener at Ukraina har angrepet deres soldater der. Og at dette også burde stått i rapporten.

António Guterres ber om at militæret trekker seg litt unna.

– Den nåværende situasjonen er uholdbar. Og det beste vi kan gjøre er å avslutte denne væpnede konflikten, sier Guterres. Han er general-sekretær for FN.

Det har vært mye fram og tilbake. Russland skylder på Ukraina, mens Ukraina gjør det motsatte.

Inger Amundsen er bekymret. Han jobber for Direktoratet for strålevern og atomberedskap.

– Det er mye som kan gå galt på et kraftverk. Og det er de reaktorene som fortsatt brukes som vi er bekymret for. Hvis noe alvorlig skjer med dem. Så vil det kunne få konsekvenser for oss dersom vær og vind gjør at det kan bli et nedfall hos oss, sier Amundsen.

---

Kort om saken

  • Soldater fra Russland har kontroll over kraftverket i byen Zaporizjzja.
  • Nå er folk bekymret for om de klarer å ha kontroll på det.
  • Det har vært flere angrep rundt kraftverket.
  • Dersom noe galt skjer, kan det få store konsekvenser for mange. Til og med i Norge.

---


Siste utgave

På forsiden nå