Verden

Ber land med store utslipp hjelpe Pakistan

Flommen i Pakistan har gjort store skader. Mange mennesker er døde. FN-sjefen sier at land med store utslipp bør hjelpe.

António Guterres er sjef i Verdens-organisasjonen FN. Han har besøkt Pakistan. Han holdt pressekonferanse sammen med Shehbaz Sharif fredag. Sharif er statsminister i Pakistan. En tredel av Pakistan er dekket av flomvann.

– Vi har ført krig mot naturen, og naturen slår tilbake, sier Guterres.

Det har vært ekstremt mye nedbør i Pakistan. Det har vært enorme oversvømmelser i store deler av landet. Nesten 1.400 er bekreftet døde så langt.

Klimaendringene har vært med på å skape katastrofen, mener både FN og forskere. Det samme mener pakistanske myndigheter.

– Pakistan er et av landene som påvirkes på mest dramatisk vis av klimaendringene, sier Guterres.

Han påpekte at Pakistans egne klimautslipp er forholdsvis små. Guterres mener land som har bidratt mer til klimaendringene må hjelpe Pakistan.

– Vi er nødt til å stanse økningen i utslippene og begynne å redusere dem nå, la han til.

I Pakistan har flommen ødelagt verdier som tilsvarer minst 100 milliarder kroner, ifølge myndighetene i landet. Landet kan trenge rundt 300 milliarder kroner for å komme seg.

Det er vanlig at Pakistan rammes av flom i monsuntiden. Men i år har det vært fem ganger med nedbør enn normalt.

Statsminister Sharif har kalt flommen den verste i landets historie. Vannmassene har ødelagt bruer, veier og bygninger i den nordlige delen av landet. I sør er enorme områder oversvømt.

Rundt en tredel av Pakistan er fortsatt under vann. Det oversvømte arealet er større enn Storbritannia.

I tillegg er det svært varmt i flere av de rammede områdene. I byen Sukkur i Sindh-provinsen var det over 35 grader fredag, ifølge Yr.no.

Det anslås at minst 33 millioner mennesker er berørt av flomkatastrofen. Sindh er en av de hardest rammede provinsene. Guterres skal etter planen reise dit for å se ødeleggelsene.

Nødhjelp har begynt å ankomme Pakistan. De forente arabiske emirater er et av landene som har gjort mest så langt.

Norge har økt støtten til Pakistan. Norge gir til sammen 80 millioner kroner, opplyste Anniken Huitfeldt torsdag. Huitfeldt er utenriksminister.





Siste utgave

På forsiden nå