Verden

Hva vil Sverige velge i helgen?

Tre dager igjen til å stemme. Svenskene gjør seg klare for et spennende valg. Slik preger det landets nest største by.

Det er bare noen få dager igjen til valget i Sverige. Det preget også byen Göteborg da Klar Tale reiste dit denne uka.

De første reklamene for partier var på skjermer inne på togstasjonen. Like utenfor hang det plakater for ulike partier og med ulike slagord. De aller fleste handler om valget til Riksdagen. Det er nasjonal-forsamlingen i Sverige.

Og det ser ut til å bli veldig jevnt. Kanalen SVT spør folk hver eneste dag hvem de ville ha stemt på. Det viser at det er små endringer hver dag, men det holder seg likevel jevnt. Det er fordi svensk politikk er blitt delt i to leirer.

Bildet er av valgplakater utenfor togstasjonen i Göteborg. Foto: Arnfinn Storsveen / Klar Tale

I den ene er Socialdemokraterna (S). De har makta i regjering nå. De har støtte fra Miljöpartiet de gröna (MP), Vänsterpartiet (V) og Centerpartiet (C). MP har vært med i regjering med S før. V krever nå å være med i regjering for å støtte S og statsminister Magdalena Andersson. C sier det er umulig for dem å støtte en regjering der V er med.

Men C sier også det samme om en regjering med Sverige-demokraterna (SD). Og SD sier det er uaktuelt for dem å støtte en borgerlig regjering uten at de får bli med. De tre andre partiene der er Krist-demokraterna (KD), Liberalerna (L) og Moderaterna (M).

Gunne Steen gjentar også dette til Klar Tale. Han er regionpolitiker for C. Det håper han å få fortsette med. Men han er også kandidat ved valget i kommunen og Riksdagen. Det er nemlig tre valg søndag.

– Det har vært lite snakk om hvem som skal styre sammen. For oss i Centerpartiet er det en viktig sak, sier han til Klar Tale.

Han forklarer at det er umulig å bidra til at V får være med i en regjering. Årsaken er at de har medlemmer som støtter blant annet det kurdiske partiet PKK. Og det er en gruppe Tyrkia krever at Sverige må ta ansvar fra. Ellers kan Tyrkia nekte Sverige å bli med i Forsvars-samarbeidet Nato.

Bilde er av politikeren Gunne Steen. Han har på en grønn pique-trøye med navnet sitt på. Han holder opp en valgseddel der det står "For Göteborgs beste". Foto: Arnfinn Storsveen / Klar Tale

C har samarbeidet med KD, M og L før. Men det er også umulig om de skal jobbe sammen med SD, sier Steen.

Det samme har også L sagt. Årsaken er at SD er et parti som er langt til høyre i politikken. Flere av de som var med på å starte partiet var nynazister. Partiet er også kritisk til innvandring og vil ha strengere lover og regler.

Men SD kan også bli det nest største partiet ved valget. Dermed kan partileder Jimmie Åkesson utfordre Ulf Kristersson fra M. Han håper å bli ny statsminister.

I Sverige er det slik at det største partiet får første forsøk på å lage en regjering. Hvis det er umulig, får neste største parti prøve.

Flere andre partier har også snakket om hvor viktig det er med strengere lover og mer politi. Og det noe av det viktigste for velgerne, ifølge undersøkelser gjort av Novus. De jobber med å lage undersøkelser.

Det er særlig viktig for de som sier de vil stemme på SD. Mange av de sier også at den viktigste saken for dem er innvandring og integrasjon. Dette er sakene som er viktigst for 65 prosent av velgere som støttet SD i august, ifølge Novus.

På samme tid var det bare én prosent av deres mulige velgere som hadde miljø og klima som sin viktigste sak. Fire prosent av SD-velgerne sier at helsevesenet er den viktigste saken.

Helsevesenet er også saken som er viktigst for flest velgere, uansett parti. Totalt 17 prosent sier det er viktigst. Lov og orden, innvandring og integrering er nummer to og tre på lista over viktigste saker med 15 prosent og 13 prosent. Like bak følger klima og miljø som den fjerde viktigste saken. 12 prosent sier klima og miljø er viktigst.

Bildet er fra en militærøvelse i Nord-Norge i vinter. Det var en Nato-øvelse. Både Magdalena Andersson (nummer to fra venstre og Ulf Kristersson (nummer tre fra venstre) ønsker at Sverige skal bli med i Nato. På bildet snakker de med to deltakere på militærøvelsen. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB

I første del av valgkampen var det flere som mente forsvarspolitikk ville bli viktig under valgkampen. Årsaken var at Sverige søkte om å få bli med i Nato, og at det pågår en krig i Ukraina. Men ifølge Novus er det stadig færre som mener dette er en av de viktigere saken når de skal stemme.

– Svenskene vil bli med i Nato, og tror at vi kommer til å få lov. Dermed ble forsvarspolitikk mindre viktig for velgerne. De opplever at saken er løst, selv om det pågår en krig i Europa, sier Torbjörn Sjöström. Han er daglig leder hos Novus.

De fleste svenske Klar Tale snakket med hadde et klart syn på hva som var viktigst for dem. For noen var innvandring viktig, andre svarte kamp mot voldelige gjenger, og andre var opptatt av helse.

Men det var også flere som svarte økonomi. For folk i Sverige må også betale mye mer for blant annet mat og strøm. Det gjør at de var bekymret for at folk får dårlig råd, at bedrifter må stenge og folk dermed må slutte i jobbene sine.

For noen var også klima en viktig sak, og noen mente det har vært for lite på det under valgkampen. Særlig siden det har vært uvanlig varmt i Europa i sommer.

– Jeg synes det har vært for lite oppmerksomhet på klima under valgkampen. Og for lite om fred. Vi er det eneste partiet som sier helt klart nei til å bli med i Nato, sier Cajsa Ottesjö til Klar Tale. Hun står ved valgboden til partiet Feministisk Initiativ (F!).

Partiet er det største partiet som er uten en plass i Riksdagen. Men de fikk mange færre stemmer ved valget i 2018 enn i 2014. Da fikk de 3,12 prosent av stemmene i landet. Sperregrensen er 4 prosent.

– Det er litt vanskeligere å drive valgkamp for partier som oss. Vi som er utenfor riksdagen. Det koster jo penger å lage plakater, valgsedler og alt det som må til, sier Ottesjö.

Bildet er av Cajsa Ottesjö som står på valgstand for Feministisk Initiativ (F!) Hun har rosa refleksvest med logoen, som passer med kjolen hun har under. Hun holder opp en valgseddel med slagordet "Nei til Nato" og en som sier at "Mamma skal ha det bra". Foto: Arnfinn Storsveen / Klar Tale

Men for F! er det også viktig å gjøre livet bedre til folk som bor i byen. Ved sist valg ble det valgt inn to politikere fra partiet til å være med på å styre Göteborg.

For flere av de små partiene er dette vel så viktig som selve valget til Riksdagen.

Rolf Sveen driver valgkamp for Demokraterna. Det er en lokal liste som ble nest størst ved valget i Göteborg for fire år siden.

– Er det vanskelig å drive valgkamp for en lokal liste når mye skal handle om Riksdagsvalget?

– Nei da. Det er ingen utfordring, sier Sveen. De kan ha mye fokus på det folk har et nært forhold til.

– Som skolen og helsevesenet, forklarer han. For i Sverige er det regionene som styrer helsevesenet.

Bildet er av Rolf Sveen i partiet Demokraterna. Han har hvit trøye og står foran en valgbod som er farget gul og har logoer og lokale slagord. Foto: Arnfinn Storsveen / Klar Tale

På et torg like ved er det bygget et lokale der folk kunne stemme på forhånd. Disse er klart merket. Så langt har svært mange svensker brukt sjansen til å stemme før selve valgdagen. Det melder valgmyndighetene i landet. I Göteborg skal over 95.000 personer har gjort dette. Det bor rundt 590.000 personer i byen.

Bildet er av et lokale der det er mulig å forhåndsstemme. Det er på et torg like ved jernbanestasjonen i Göteborg. På den ene siden er det stor tekst som sier at "her kan du stemme på forhånd". Foto: Arnfinn Storsveen / Klar Tale

---

Valg i Sverige

  • Søndag er det valg i Sverige.
  • Svenskene skal velge politikere til å styre kommunen, regionen og landet.
  • Det er svært jevnt hvem som kan bli statsminister etter valget.

---