Strøm koster veldig mye. Slik har det vært det siste året. Nå nærmer høsten seg og vinter følger etter. Det betyr kaldere vær som igjen fører til at vi må bruke mer strøm for å holde oss varme.
Mange er bekymret for hvor ille det kan bli. Men hvordan fungerer egentlig strøm og hvorfor koster det mye nå?
---
Hvordan fungerer kraftmarkedet?
- Kraft kan lages av mange ulike kilder. Vann, vind, solenergi, gass og bioenergi er noen av dem. For Norge er det vannkraft vi produserer mest energi fra.
- Strøm er ferskvare. Det betyr at når vindmøllen roterer, så produserer den strøm med engang. Og denne strømmen må brukes med engang, om ikke forsvinner den.
- Kraftmarkedet kan sammenlignes med en børs. Det er kjøperne og selgerne som styrer markedet. De som jobber med strøm handler inn kraft på vegne av kundene sine, altså oss. De handler inn og selger den videre til deg og meg.
- Prisen på strøm blir fastsatt hver dag. De som jobber med strøm må si hvor mye kraft de trenger det neste døgnet. Og de må også si hvor mye de er villig til å selge strømmen sin for.
- Strømmen blir fraktet via strømnett. Det er leddet mellom de som produserer og de som bruker. Dette nette er det Statnett som styrer. De har også ansvar for at ting går som det skal, selv om været er annerledes enn det som var meldt.
- Samfunnet er avhengig av strøm. Derfor kan Statnett aldri ta pause fra jobben. Det må alltid balanseres. Det er Statnett sitt ansvar.
Kilde: Statnett
---
Strøm koster mye av flere årsaker. Ukraina-krigen og lite regn er noen av faktorene.
Europa har et tett samarbeid om strøm. Både med felles strømledninger, men også avtaler. Da Russland angrep nabolandet Ukraina ble det problemer med både ledningene og avtalene.
Russland er også et land som selger mye gass. Blant annet kjøpte Tyskland mye gass fra Russland. Men etter krigen ble det mindre handel.
Før helgen ble også gassrørledningen fra Russland til Tyskland stengt. Og det på ubestemt tid. Det er russiske Gazprom som styrer ledningen, som heter Nord Stream 1. Gazprom et selskap som jobber med olje og gass.
Nå forsøker Europa å finne ut av krisen. Fredag hadde de møte. Der diskuterte de ulike løsninger.
- Bruke mindre strøm.
- Kun kjøpe gass fra Russland til en bestemt pris. Det de kaller et pristak på gass.
- Penger til å støtter forbrukere og bedrifter som jobber med energi og strøm.
- Bistand til de som produserer energi og strøm.
- Ikke la gassprisen påvirke strømprisen.
– Det er alvorlig. Det sier Olav Botnen. Han jobber med å analysere kraft.
Botnen tror ikke krisen vil endre seg med det første.
– Prisene vil holde seg svært høye gjennom vinteren og neste år, sier han.
– Det vil også forårsake svært høye priser på kraft over hele Europa, inkludert de nordiske landene, sier Botnen.
Mange er bekymret for at markedet skal rase sammen. Både Finland og Sverige skal støtte sine energi-selskaper, slik at de sannsynligvis klarer å unngå at alt raser sammen. Norge vil ikke gjøre det samme, i hvert fall ikke foreløpig.
Botnen sier at vinteren kommer til å bli tøff.
---
Kort om saken
- Olje og gass koster mye.
- Det fører til at prisene på strøm også blir høye.
- Nå frykter flere land at kraftmarkedet skal rase sammen.
---