Verden

Storbritannia i sorg

Britene sørger over dronning Elizabeth. Fredag starter minnemarkeringene. Samtidig starter kong Charles i sin nye jobb.

London — Pomp, prakt og høytidelige tradisjoner. Slik skal britene minnes og sørge over dronning Elizabeth. Hun døde torsdag. Elizabeth var dronning i Storbritannia i 70 år.

I London skal det skytes salutt for den døde monarken. Over hele landet kommer kirkeklokkene til å ringe. De sørgende skal også kunne minnes dronnigen i kirken. Kirker, kapeller og katedraler skal være åpne. Det blir også holdt minnegudstjenester.

Charles overtar rollen som monark. Han blir konge og skal lede Storbritannia videre. Fredag kommer han og dronning Camilla tilbake til London. Fredag kveld skal han holde en TV-tale til folket.

Fredag våknet Charles opp til sin første hele dag som konge av Storbritannia og 14 andre samveldeland. I tillegg til å sørge over morens bortgang, er det mange plikter som venter den nye kongen. Arkivfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Charles var tidligere prins av Wales. Han ble automatisk konge da moren hans døde. Men det er mye formelt som skal gjøres når en monark dør. Charles skal utnevnes som kong Charles III. Det skjer normalt dagen etter at den forrige monarken dør. Men siden dronningen døde på ettermiddagen og langt unna London, blir møtet forsinket. Det såkalte insettelsesrådet møtes først på lørdag. Fra St. James’s Palace i London kommer den offisielle beskjeden om at Storbritannia har et nytt overhode.

I London skal kong Charles også ha møter med mange. Han skal treffe den ferske statsministeren Liz Truss. Han skal også møte hoffmarskalken. Denne personen har ansvar for tronskiftet og dronning Elizabeths gravferd.

Dronning Elizabeth hylles av Kenyas avtroppende president Uhuru Kenyatta. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Folket skal få flere muligheter til å ta farvel med dronning Elizabeth. Hun skal ligge på paradeseng i et døgn. Da ligger den døde kroppen utstilt i en kiste. Dronningen vil først ligge i St. Giles-katedralen i Edinburgh i Skottland. Så blir hun flyttet sørover til London. Der skal hun også ligge på paradeseng.

Enn deltaljert plan forteller hva som skal skje når dronningen dør. Den kalles Operasjon London Bridge. Hensikten med planen er å sikre et verdig farvel. Og en god overgang for Storbritannia til en nye konge.

Men flere detaljer i planen må justeres. Årdsaken er at dronningen var i Balmoral i Skottland da hun døde. Balmoral var hennes sommersted.

Dronningen vil bli bisatt i katedralen Westminster Abbey i London. Men foreløpig er det ikke kjent når det blir.

Siste utgave

På forsiden nå