Verden

Her har Ukraina har tatt tilbake makta

Ukraina har tatt tilbake makta flere steder øst i landet. Det skjer mens Russland sier de har hentet sine soldater til regionen Donbas.

Hæren i Ukraina sier de har tatt tilbake makta fra i et stort område. Det er på 3.000 kvadratkilometer. Og det har skjedd på svært kort tid. Mye av dette har skjedd i fylket Kharkiv.

Soldater fra Ukraina var søndag kveld 50 kilometer fra grensa til Russland. Det sa en ukrainsk general søndag.

Det er delt mye bilder og filmer i sosiale medier. Disse viser folk som tar imot ukrainske soldater med glede, og det vinkes med ukrainske flagg. Bildene viser også russisk utstyr som er etterlatt. Både ammunisjon og tanks.

Russland har nå kontroll på et lit område i Kharkiv. Det er øst for elva Oskil. Resten av soldatene er trukket tilbake fra store områder i nordøst. Ifølge Russland er det gjort for å «omgruppere» og lage en ny plan.

Mange militære eksperter sier at Ukraina har overrasket Russland de siste dagene. Det er anslått at så mange som 10.000 russiske soldater var i fare for å bli omringet. Da kunne de blitt drept eller tatt til fange.

Oleh Nikolenko er talsmann for utenriksdepartementet i Ukraina. Han sier de nå har tatt kontroll i byen Kupjansk. Det kan få store følger for krigen.

Byen har vært viktig Russland under krigen til nå. Årsaken er at svært mye utstyr er fraktet på jernbanen som går gjennom byen. Det er jernbane til Russland, og til flere store og viktige byer lenger sør. Nå kan Russland få trøbbel med å frakte nok utstyr, ammunisjon og drivstoff til hæren i sør.

Ukraina skal også presse på for å ta tilbake kontroll lenger mot nord. Det skal ha ført til at russiske soldater er på vei over grensa i nord. Folk som bor i landsbyen Kozatsja Lopan skal ha heist det ukrainske flagget, ifølge nyhetsbyrået DPA. Kozatsja Lopan er rundt 4 kilometer fra grensa.

Men det er ikke bare russiske soldater som skal være på vei over grensa. Det samme skal også flere sivile gjøre. Ifølge guvernøren i regionen Belgorod i Russland skal flere tusen mennesker ha krysset grensa fra Kharkiv til Russland.

– De fleste har reist til slektninger med egne kjøretøyer. Søndag var 1.342 personer i midlertidige sentre, sa Vjatsjeslav Gladkov søndag.


Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå