Verden

Hva gjør Putin nå?

Ukraina har tatt tilbake makta flere steder i landet. Russlands hær har blitt kritisert på TV. Hva gjør Russlands president nå?

Den ukrainske hæren har tatt kontroll over flere områder i Ukraina. Nå har den russiske hæren fått kritikk. Russiske militærblogger har kritisert dem. Og de har fått kritikk på russisk TV.

Ukraina har gjenerobret store områder i Kharkiv. De har fortsatt en offensiv på gang i Kherson. De har truet Krim med rakettangrep i sommer og kjemper videre i Donbas. Der har russerne ennå ikke klart å ta kontroll.

Hva vil Vladimir Putin gjøre når Russland hær er i ferd med å bryte sammen? Putin kan komme til å true med atomvåpen, har noen advart om. Han kan kanskje bruke taktiske atombomber i Ukraina. Eller bombe mer i ukrainske byer.

Palle Ydstebø er oberstløytnant. Han har fulgt krigen i Ukraina nøye. Han har et annet alternativ til hva som kan skje. Ydstebø mener at Putin kan lage sin egen historie slik det passer ham best. Også hvis de taper krigen i Ukraina.

– Russisk TV framstiller det som en forsvarskrig mot Nato og Vesten, sier Ydstebø.

– Da kan Russland framstille det som en seier i forsvarskrigen. Fordi ingen utenlandske styrker har satt sine bein på russisk jord, sier han.

Jakub Godzimirsk er Nupi-forsker. Han sier den russiske debatten har endret seg. De snakker om at det er Vesten de kriger mot i Ukraina.

– Putin kan si at det er derfor han velger å trekke seg tilbake fra Ukraina. Men jeg tror ikke Putin ønsker å satse på det, sier Godzimirski.

Godzimirski tror ikke Putin vil erkjenne at Russland har hatt et nederlag i Ukraina. Jeg tror han vil bruke enda mer rå makt for å ramme Ukraina hardere, sier forskeren.

Han sier likevel at det er flere rundt Putin som nå ytrer seg kritisk. Enten anonym eller åpent. En sjelden beskjed kom på TV til russere i helgen.

– Det er umulig å beseire Ukrainas hær, sa Boris Nadezhdin.

Han er tidligere politiker. Tor Bukkvoll sier han er overrasket over at det ble sendt på TV. Han er sjefforsker ved Forsvarets forsknings-institutt.

Putin har stått på TV og sagt at Russland ikke har tapt krigen i Ukraina. Selv om mange soldater er døde.

– Det som har skjedd nå er et vendepunkt i krigen, sier Bukkvoll.

Tormod Heier er professor i militær strategi. Han sier det er for tidlig å si om slaget om Kharkiv er vunnet.

– Det er uklart hvor mye kampene har tæret på ukrainske styrker, sier Heier.

Han tror det spiller det spørs hvor mange nye ofre ledelsen i Kreml vil ofte. Både av mennesker og ressurser.

Bukkvoll sier at offensiven i Kharkiv er mer vellykket enn selv ukrainerne så for seg. Det er viktig for å opprettholde kampmoralen. Men også støtten fra Vesten, sier Bukkvoll.

– Det er viktig å følge med på hva Russland nå om målene med krigen nå.

Han tror kampmoralen på russisk side blir avgjørende.

Et mulig utfall kan bli at soldatene rett og slett gir opp. Hva som blir Putins neste trekk da, er det få som vet.







Siste utgave

På forsiden nå