I helgen var det valg i Sverige. I mye i landet ble det meldt om at rekordmange svensker brukte sjansen til å stemme på forhånd.
– Det er også inntrykket vi har her, sa Adina Mehmedovic til Klar Tale sist uke. Hun er en av lederne som jobber med demokrati i kommunen Göteborg.
Sentrum i byen var preget av valgkampen da Klar Tale var der tirsdag før valget. Mehmedovic kunne da fortelle om jobben hun og kollegaene har gjort for å få flere til å bli en del av demokratiet.
Det er nemlig en egen avdeling i kommunen som jobber med demokrati og kontakt med innbyggerne.
Denne avdelingen har også hatt ansvar for et prosjekt som har pågått siden starten av april.
– 60 personer har jobbet som valgambassadører for oss. De er i ulike aldre, har ulik etnisk bakgrunn og snakker ulike språk. Det er folk som er kjent for folk som bor i områder der vi ønsker at flere skal stemme, sier Mehmedovic.

– De har hatt ansvar for å arrangere møter, samle folk, stå på torg og mer til. Alt er gjort for å få flere til å bruke stemmeretten, sier hun.
Mehmedovic er klar på at det har vært viktig at noen har vært ute og snakket med velgerne. Særlig i de gruppene hvor det er få som stemmer. Dagen etter at Klar Tale var i Göteborg, ble det meldt at valgambassadørene hadde snakket med 10.000 personer om valget.
Ved valget i 2018 var det svært ujevnt hvor mange som deltok i valget i de ulike delene av byen. I noen valgkretsene var det flere enn 90 prosent som stemte. Andre steder var det færre enn 60 prosent som stemte, ifølge avisa Göteborgs-Posten.
Flere av distriktene med minst deltakelse i valget er i området Angered. Det er en del av Göteborg med høy andel med minoritetsbakgrunn. Omtrent dobbelt så høy som gjennomsnittet for kommunen.
Noen er usikre på hvordan de skal stemme, forklarte Mehmedovic.
– Men for noen er det nytt at de har lov til å stemme. Det vanligste spørsmålet handler om hvem som får lov til å stemme, sa hun.
I Sverige kan folk uten svensk statsborgerskap få stemme til det lokale og regionale valget, hvis de har bodd i landet i tre år eller mer. Det er nytt for mange.
[ Kolsom og Emine vil hjelpe innvandrer-kvinner ]
Nurdin Hassan har også opplevd at mange er usikre på om de kan stemme. Det sa han til kanalen SVT lørdag før valget. Hassan er en av som jobber som valgambassadører i Göteborg. Dagen før valget var han med på å engasjere folk i Angered til å bruke retten til å stemme.
Andre velgere lurer på hvorfor de skal stemme. Det sa Rajaa Alkorayshi til avisa Vårt Göteborg. Den blir laget av og for kommunen.
Alkorayshi er også valgambassadør, og fra Irak. Hun har blant annet vært med på arrangementer ved valgdistriktet Rymdtorget i Bergsjön. Ingen steder i Göteborg var det færre som brukte stemmeretten ved valget til Riksdagen i 2018. Bare 55,49 prosent stemte.
− En stor andel av de som bor her har rømt fra totalitære stater. Og de har aldri levd i et demokrati. Eller stemt i et demokratisk valg, sa Alkorayshi. Selv husker hun valg fra sin tid i Irak.
− Ja, vi hadde jo valg. Og vi stemte jo. Men den eneste som det var mulig å stemme på, var Saddam Hussein.
For mange av velgerne er det viktig å snakke med noen som snakker samme språk, og som forstår. Det er viktig for tilliten, ifølge flere av valgambassadørene.

Ifølge Mehmedovic har ambassadørene fått gode tilbakemeldinger, med noen få unntak. De fleste var i vår, da det ble brent koraner på demonstrasjoner i Sverige. Da skal flere personer ha vært frustrert da de snakket med valg-ambassadørene. Årsaken er at ambassadørene har vært et symbol for kommunen.
– Ellers virker dette å ha vært vellykket. Når vi er kommet nærmere valget, er det også flere valgambassadører som sier det samme. Folk de snakker med forteller at nå har de stemt på forhånd, fordi de har fått vite mer, sa Mehmedovic.
Hun sier at de også har laget mye informasjon på ulike språk. Og de har også laget en løsning for de som er ukjent med hvordan et valg foregår. Det er mulig å gå inn på en nettside for å gå rundt inne i et virtuelt valglokale. Der kan du få forklart hva du skal gjøre, og i hvilken rekkefølge. Det er mulig å få informasjon på tegnspråk, svensk, engelsk, arabisk og flere andre språk.
Du kan selv prøve det virtuelle valglokalet her.
Mehmedovic lo da hun ble spurt hvilke planer hun hadde mandagen etter valget.
– Hehe. Da skal vi undersøke hvor godt dette har virket. Og demokrati er jo mer enn bare valg, sa hun. Målet er at flest mulig av de som tok del i demokratiet nå, også fortsetter. Både ved senere valg, men også i andre deler av demokratiet. Enten de gjør det ved å følge med i svenske medier eller delta i debatter om aktuelle saker. Kanskje også stille til valg selv ved neste valg?
---
Valg i Sverige
- I Göteborg er det egne valg-ambassadører.
- Det er folk i ulike aldre, med ulik bakgrunn og ulike språk.
- De skal få flere til å bruke stemmeretten, og bli aktive i demokratiet.
---